Verborgen charmes

Maxens heeft zijn onderkomen in een 18de-eeuwse hoeve in Saint-Symphorien, een dorp in de schaduw van Bergen. De kans dat u er toevallig komt is klein, of het moet voor een bezoek aan het Symphorien Military Cemetery zijn. In combinatie met lokale attracties, zoals de neolithische vuursteenmijnen in Spiennes, het wetenschappelijke avonturenpark in Frameries en de Grote Markt van de historische stad Bergen komt men aan een gevuld dagje.

Voor de honger wacht Maxens. Het eethuis moet het hebben van mondreclame. Culinaire openbaringen mag u er niet verwachten, wel lekker en royaal eten, opgediend door een onberispelijke zaalmeester in een aangename omgeving.

De zaaldirecteur heeft ook de keuken onder zijn beheer. Stéphane Grulois is een allround vakman, die carrière maakte in de hotellerie (Hilton en Royal Warwick). De autodidact en zelfbenoemde chef wordt in de keuken bijgestaan door een souschef. Stéphane Grulois heeft talent en werd benoemd tot Meesterkok, won de titel Beste Ambachtelijke Kok van België 2010/2011 en was finalist in de wedstrijd Bocuse d’Or 2013 in Lyon.

Er is geen kaart. Er wordt gekookt met wat de markt te bieden heeft en Grulois komt zelf aan de tafel voorstellen wat de pot schaft. Voor de lunch kozen wij het dagmenu. Dat biedt, voor amper 38 euro, de keuze uit twee voor-, twee hoofd- en twee nagerechten. De welkomsthapjes waren scampi in zoete sinaasappelsaus en crème brûlée van parmezaan. Wij kozen ieder een ander voorgerecht. Drie nootjes van sint-jakobsschelpdier kwamen onder een korst van amandelcrumble, met spaghetti van courgette en gewelde botersaus met champagne. Zwezerik verscheen met beukenzwam en portsaus. Ook onze twee hoofdgerechten waren verschillend. Roulade van duif, ganzenlever en weinig smakende truffel kwam uit de keuken met puree van zoete aardappel, wafel van aardappelpuree en groenteboeket. Skrei lag in het bord met puree van Chevenne-ui en saus met St. Feuillien-bier, en kreeg aardappelpuree en seizoengroenten mee. We sloten af met mousse van witte chocolade en gelei van passievrucht. Wij aten lekker en kwamen voldaan buiten. Wij waren onder de indruk van de inzet van Stéphane Grulois en beleefden Maxens als een goedbewaard geheim.

Maxens ***

Chaussée du Roi Baudouin 117

7030 Saint-Symphorien

Tel. 065/84.59.45

Menuformules: lunchmenu 29 en 38 euro, avondmenu 56 en 80 euro

Kader: oude hoeve met verzorgde inrichting

Onthaal en bediening: door een onberispelijke zaalmeester, die ook de keuken onder zijn beheer heeft

Keuken: correcte producten, correcte bereidingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content