VERBODEN TE STORTEN

Een nieuwe machine van Gielen Recyclage uit Kortessem maakt een einde aan het storten van houtafval.

Eind vorige maand startte Gielen Recyclage met de verwerking van houtafval. In een nieuwe productiehal vermaalt een gloednieuwe machine van Duitse makelij (een totale investering van 100 miljoen frank) tot 120 ton afgedankte paletten, kisten, deuren en ramen per dag tot secundaire grondstoffen. Dit zaagsel wordt als strooisel voor stallen ( Boerenbond), korrels voor spaanderplaten ( Agglo in Genk) of als brandstof voor cementfabrieken ( Lixhe in Luik) verkocht.

Gedelegeerd bestuurder Eugène Gielen : “Na twee jaar studie is de installatie operationeel. Wij hebben de computergestuurde machine voldoend aan de strengste Europese veiligheidsnormen zelf ontworpen. Als we de CE-keuring krijgen, gaan we het product in de Benelux verhandelen of, met een partner, een nieuw houtverwerkingsbedrijf starten. Ons procédé is immers uniek in de wereld. Zelfs Nederland, waar sinds kort geen hout meer mag worden gestort en twee enorme vermaalinstallaties staan, bezit zo’n moderne technologie nog niet.”

Vader Gielen was een maalder in Kortessem. Maar door de achteruitgang van de landbouw, zocht de Limburgse zelfstandige alternatieven. Al gauw schakelde hij over op de vervoersector. In 1958 vervoegde zoon Eugène zich bij Gielen Transport ; in 1969 startte die, met broer Evarist, Gielen Containers om afval bij bedrijven en particulieren op te halen.

Onder druk van de milieubeweging diversifieert de industrie naar recuperatie. In ’87 wordt Gielen Recyclage opgericht, waarin ook zoon Filip en dochter Sabine werkzaam zijn. Daar waar 10 jaar geleden nog 100 % gestort werd de groep heeft nog een eigen deponie van klasse 3 voor bouwpuin in Tongeren herwerkt het familiebedrijf nu zo’n 70 % van het ingezameld afval. Na papier, puin, plastic en schroot is nu massale recyclage van hout aan de beurt. Eugène Gielen hoopt op 20 miljoen kilo per jaar. De stijging van de milieuheffingen vindt hij goed : “Uiteindelijk wint iedereen.”

Met Gielen Transport en Gielen Containerdienst behoort Gielen Recyclage tot één der laatste familiale milieugroepen met een geconsolideerde omzet van 425 miljoen frank met 68 medewerkers, vooral vrouwen, die in 3 ploegen van telkens 4 uur werken.

Gielen : “De job bestaat grotendeels uit sorteren en controleren, combineren met het huishouden is geen probleem. Met het oog op nieuwe jobs voor laaggeschoolden, die vandaag nog moeilijk aan de bak komen, stel ik een algemeen stortverbod voor hout en papier voor.”

EUGENE GIELEN (GIELEN RECYCLAGE) Stelt naar analogie met Nederland een stortverbod voor houtafval voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content