VERANKEREN IN VLAANDEREN

Exxon Chemical Europe is een kwarteeuw actief in België. Dat wordt gevierd met de definitieve vestiging van het Europees hoofdkwartier in Machelen.

Exxon Chemical Company heeft de plaats van Brussel als Europees hoofdkwartier nooit in vraag gesteld. Een kwarteeuw geleden vestigde de Amerikaanse gigant, die in 1996 een omzet van 134 miljard dollar haalde, zijn eerste Europese centrum in Brussel. Eind volgend jaar wordt dit proces zo mogelijk nog verstevigd, door de bouw van een gloednieuw hoofdkwartier in Machelen.

“Vandaag zijn de activiteiten gespreid over twee gebouwen”, zegt Marcel Daniëls, communicatiedirecteur van Exxon Chemical Europe Inc. “De twee locaties in Oudergem en Machelen creëren de nodige afstand. De frequente contacten verlopen daardoor wat moeizaam.”

Het gebouw aan de Oudergemse Vorstlaan, waar de administratieve activiteiten voor Europa gebeuren, wordt verkocht. Alle werknemers trekken naar een gloednieuw gebouw van 14.000m2 aan de Machelse Hermeslaan. Het komt naast het bestaande Europese technologiecentrum van Exxon Chemical. “In het nieuwe gebouw zullen 325 mensen werken. Vanuit heel Europa worden diensten in Machelen gecentraliseerd. Ook andere centra, zoals de informatica-afdeling, komen naar Machelen.” Die informatica-afdeling zal niet alleen Europees, maar wereldwijd actief zijn.

Exxon Chemical Europe is actief in negen Europese landen. Toch was er nooit een concurrent voor Brussel. De centrale ligging, de goede infrastructuur, en de nabijheid van de luchthaven, gaven de doorslag. “De administratieve functies worden hoofdzakelijk door Belgen uitgevoerd. De meertaligheid van Brussel is zeker een troef. Men vindt makkelijk mensen die in een internationale omgeving kunnen functioneren. Vijf- en zelfs zestalige secretaresses zijn zonder problemen te vinden.” De topfuncties blijven grotendeels voorbehouden voor buitenlanders, in verhouding tot de behaalde omzet in de diverse landen. Exxon Chemical Europe telt vele culturen op de werkvloer, maar het aantal Amerikanen nam de voorbije jaren sterk af.

In Machelen is al langer het Europese technologiecentrum actief. Samen met het administratief Europees hoofdkwartier, groeit het aantal werknemers op de site naar zeshonderd. De contacten met de diverse overheden, voor de bouwvergunning, verliepen vlot. “Maar de regelgeving in België verandert te vaak en te snel. Een beetje stroomlijnen zou welkom zijn,” waarschuwt Marcel Daniëls. De loonhandicap speelt geen rol. Exxon Chemical investeert voornamelijk in kapitaalgoederen. Ook hoge opleidingen en een goede locatie zijn belangrijker dan de loonlast.

MARCEL DANIELS MET DE PLANNEN VOOR HET NIEUWE EUROPESE HOOFDKWARTIER (EXXON CHEMICAL EUROPE) Een goede locatie en opleiding zijn belangrijker dan de loonlast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content