‘Veel interesse van grote private bankers’

Filip Potteau

De Luxemburgse levensverzekeraar Vitis Life opende begin 2018 een bijkantoor in België. Vitis Life, vroeger een deel van de KBC-groep en nu van de Franse Groep Monceau, was al meer dan twintig jaar actief in ons land met een verzekeringsportefeuille van meer dan een miljard euro, maar opereerde vanuit het groothertogdom. Met de opening van het bijkantoor in Diegem wou het dichter bij zijn klanten en partners staan.

“De focus lag altijd op vermogende klanten en dat bleef zo, ook na onze komst naar België”, zegt Filip Potteau, head of Belgian branch van Vitis Life. “Het aanbod bestaat uit fondsen waarbij een verzekering gekoppeld wordt aan een beleggingsportefeuille op maat van één klant. Zo’n formule is fiscaal voordeliger dan een gewone beleggingsportefeuille bij een vermogensbeheerder.”

Hoe belangrijk was de komst van een bijkantoor in België?

FILIP POTTEAU. “Dat was essentieel. Ik merk elke dag dat bankiers, estate planners en fiscalisten vandaag voor hun Belgische klanten die geld te beleggen hebben zich afvragen: waarom dat nog in Luxemburg plaatsen? Het is natuurlijk perfect legaal om in een Luxemburgse levensverzekering te beleggen en dat bieden we ter plaatse nog altijd aan, maar met ons kunnen we de kennis uit Luxemburg hier aanbieden met een 100 procent Belgisch contract.”

Is uw positie het voorbije jaar op de Belgische markt versterkt?

POTTEAU. “Ja. Om te groeien hebben we gefocust op de markt van de gespecialiseerde verzekeringsmakelaars van wie we hopen dat ze in onze tak23-producten interesse zouden hebben. Dat is ook het geval. We wilden een aantal grote private banken overtuigen van onze vermogensverzekering, dus de combinatie van vermogensbeheer en levensverzekeringen. Dat is al twintig jaar onze specialiteit. En kijk, we bereiden nu een samenwerking voor met een aantal grote private bankers die kunnen helpen bij het promoten van onze Belgische levensverzekering. Die zal het komende jaar officieel gelanceerd worden.”

Hoe groter de partij, hoe trager het opzetten van de samenwerking verloopt

Wanneer precies?

POTTEAU. “Dit neemt tijd in beslag. Hoe groter de partij, hoe trager het opzetten van de samenwerking verloopt. Daarnaast willen we focussen op opleidingen. Dat betekent onze kennis doorgeven aan gespecialiseerde makelaars en private bankers, en hen laten zien dat ons levensverzekeringscontract voor de klanten meer toegevoegde waarde biedt dan een gewone effectenrekening.”

De portefeuille vermogensverzekeringen van Vitis Life vertegenwoordigt zo’n 2,3 miljard euro. Een jaar geleden zei u te hopen die in vijf jaar te verdubbelen door te groeien in België en Frankrijk, maar ook in Italië en Luxemburg. Is dat gelukt?

POTTEAU. “Het gaat om een project over vijf jaar. Dan zullen we zien of de doelstelling is gehaald. Maar het gaat in de goede richting. We zitten op koers, maar het zakendoen met makelaars loopt iets trager dan verwacht. Voor dat specifieke segment hebben we een product ontworpen waarop klanten vanaf 50.000 euro en tot 500.000 euro kunnen intekenen. Maar ook de private bankers tonen ondertussen interesse voor hun vermogende klanten. Dus misschien kunnen we meer ophalen dan we dachten. Die portefeuille van zo’n 5 miljard moet uds op termijn wel lukken omdat de focus breder wordt.”

Filip Potteau (56)

Is: head of Belgian hranche van Vitis Life

Vrije tijd: reizen, lopen, meditatie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content