VDAB OP DE KABEL
VOORTREKKER.
Tele-leren of “onderwijs op afstand” is in, en dat zal de VDAB geweten hebben. Onlangs demonstreerde ze haar ambities ter zake met een tv-kabelexperiment in Turnhout. Samen met Electrabel en de intercommunale IVEKA werd een lokale kabel aangepast voor tweerichtingsverkeer en gekoppeld aan twee pc’s. Vliegensvlug vloog een VDAB-lessenpakket via de coax-kabel met bijhorende oefeningen en antwoorden heen en weer. Meteen bleek de interesse van een aantal bedrijven uit de regio gewekt.
Zegt Mark Deleye, projektverantwoordelijke afstandsleren bij de VDAB : “Als alles goed verloopt, starten we nog deze maand met een vaste kabelverbinding naar 18 verschillende lokaties. Bedrijven zoals Carta Mundi, McCain, Philips, Van Genechten, Drukkerij Joos, maar ook instanties zoals de Nationale Bank, het NCMV, het VKW en het stadsbestuur van Turnhout hebben zich aangemeld om als pionier mee te werken. “
Het Turnhouts projekt zou inspelen op een groeiende behoefte aan specifieke bijscholing in de bedrijven. “Vanuit die hoek kregen we vooral vraag naar lessenpakketten die betrekking hadden op onderwerpen zoals Franse korrespondentie, schriftelijke rapportering, de handels- en sociale wetgeving, ” zegt Deleye. Aan de technische haalbaarheid van het kabelinitiatief wordt niet getwijfeld.
Wel ligt de financiële drempel vrij hoog. “Een modem voor kabelkommunikatie kost gauw 300.000 frank per stuk, ” schat Deleye. “Het zou de bedoeling zijn dat iedere deelnemer hierin voor de helft zijn steentje bijdraagt. ” Verder wordt gehoopt dat het projekt in een regio als de Kempen in aanmerking kan komen voor Europese financiering van het EFRO-fonds voor achtergestelde gebieden. Maar het grootste deel van de financiering weegt op de schouders van IVEKA en Electrabel : grosso modo 10 miljoen frank om de kabel tweewegsvrij te maken en (via filters) te isoleren van de rest van het tv-distributieverkeer.
“In feite verrichten we hier pionierswerk in het vooruitzicht van Telenet Vlaanderen, ” zegt Mark Deleye. “We zijn al een hele tijd op zoek naar een snellere bediening van VDAB-kursisten zonder dat zij zich telkens zouden moeten verplaatsen. ” En er zijn ook alternatieven. Van de Antwerpse kabelmaatschappij Integan kreeg de VDAB onlangs, net voor de zomervakantie, een tv-kanaal ter beschikking om een educatief programma uit te zenden. Het experiment gold voor een “proeftuin” van 600 kabelabonnees. “Pakweg 30 mensen hebben op het aanbod gereageerd, ” stelt Mark Deleye. Dat is 5 % potentieel op een totaal Antwerps kabelpubliek van 207.000 (telling 30 sept. ’94).
“Het Antwerpse projekt is een klassiek voorbeeld van éénrichtingsverkeer zoals de BRTN dat ook kan, ” beseft Deleye. “Maar één en ander kan wel interaktief worden gemaakt via de toevoeging van telefoon- en modemfaciliteiten. ” Ook andere parkoers worden bij de VDAB afgetast. Intern wordt geproefd van bepaalde videokonferentiesystemen en de dienst afstandsleren heeft zich ook een aantal Internet-abonnementen aangeschaft (de VDAB is sinds kort met een website op het Net vertegenwoordigd). Mark Deleye : “We willen een sterke voortrekkersrol blijven spelen. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier