Van sterkste stijger tot grootste daler

Geen grote verrassingen in De Haan. De spectaculaire prijsklim van 2007 kreeg geen vervolg in 2008. Integendeel, officieel is er een prijsdaling.

Een rood cijfer op het vastgoedrapport van De Haan. Volgens de federale overheidsdienst Economie daalde de referentieprijs voor appartementen met 7 procent tot 230.000 euro. Dat is de grootste daling van alle kustgemeenten. Heeft de crisis hier harder toegeslagen dan elders? Of is het gewoon een correctie, een adempauze na de uitzonderlijke stijging (+27 procent) in 2007?

Trees Beirens, zaakvoerder van Agence Du Coq, fronst toch even de wenkbrauwen als ze de cijfers voor De Haan monstert. “Ik geloof dat eigenlijk niet”, zegt ze. “De prijzen zijn hier in 2008 stabiel gebleven, niet gedaald. Het moet zijn dat in 2008 het aandeel van de kleinere of de minder kwalitatieve appartementen in het aantal verkopen wat groter was dan in 2007.”

2008 eindigde wel erg zwak, geeft Trees Beirens toe. En ook in januari en februari van dit jaar verliep de verkoop moeizaam. “Maar in maart is er een kentering gekomen”, zegt ze. “Met name de herverkoop ging beter. En dat heeft zich in april en mei doorgezet en ook uitgebreid naar de nieuwbouwmarkt. In de Nieuwe Concessie hebben we in april vijf appartementen verkocht. Dat is toch mooi.”

In die Nieuwe Concessie, een grootschalig project van POC in het dorp van De Haan, blijven de oude prijzen gelden. “Dat is 3400 euro per vierkante meter”, preciseert Trees Beirens. “De laatste prijsstijging dateert van eind 2007, maar van kortingen is er geen sprake. Dat zou de markt kapot maken. En het zou ook niet eerlijk zijn tegenover wie al vroeger kocht.”

Met de ‘oude’ Concessie, de belle-époquewijk ontwerpen door de Duitse stadsplanner Hermann-Josef Stübben, heeft De Haan ook een van de mooiste villaparken van de Kust. Er is al jaren een bouwstop in deze begeerde wijk. Het schaarse aanbod gaat er dan ook tegen forse prijzen van de hand. Maar in 2008 daalden de villaprijzen toch ook in De Haan. De nieuwe referentieprijs bedraagt 390.000 euro, dat is 5,7 procent minder dan in 2007. Ook in dit segment legt Trees Beirens de geldende marktprijzen een stuk hoger. “Als je vissershuisjes en dergelijke meeneemt in de statistieken, zal die referentieprijs wel kloppen”, zegt ze. “Voor een halfopen bebouwing in de Concessie mag je echter al gauw rekenen op 500.000 euro. En prijzen van meer dan 1 miljoen euro zijn er geen uitzondering. Maar het is wel waar dat we ook in het villasegment een prijsstabilisatie hebben gezien. In de Concessie verdubbelen de prijzen in ongeveer tien jaar. Op de zeedijk is dat ongeveer zeven jaar. Maar wie echt op de realisatie van die meerwaarde mikt, zal nu misschien een jaartje meer geduld moeten hebben.”

Wenduine houdt stand

In Wenduine, de groene deelgemeente van De Haan, is het rustig. Parkeerplaats zat en ondanks het mooie lenteweer zijn de meeste terrasjes leeg. Maar Wenduine is dan ook een familiebadplaats; voor de echte drukte is het wachten op de schoolvakantie.

De prijsstatistieken voor De Haan omvatten ook de verkopen in Wenduine. Misschien verklaart dat ook deels de prijsterugval in De Haan. Want in Wenduine heeft de verkoop goed standgehouden, getuigt Piet Aspeslagh, de zaakvoerder van het makelaarskantoor Habitas. Terwijl de prijzen er wel een flink stuk lager liggen dan in De Haan. “In deze marktomstandigheden is het belangrijk dat de eigenaars een correcte prijs vragen”, stelt Piet Aspeslagh. “In de voorbije jaren kon je de prijs telkens wat verhogen. Dat is voorbij.”

Voor een nieuwbouwappartement met twee slaapkamers is 180.000 euro zowat de startprijs op een tweede-rangsligging. Dat kan oplopen tot 270.000 euro. En op de zeedijk moet je rekenen op prijzen vanaf 430.000 euro.

Helemaal aan het einde van de zeedijk, richting Blankenberge, is de werf opgestart van Residentie Hermes, een project van Vastgoed Degroote. Dit naar Wenduinse normen erg luxueuze project omvat 41 appartementen in een prijsvork van 240.000 euro (1 slaapkamer, geen zeezicht) tot 675.000 euro.

Door Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content