Van Rompuy laat kabinetschef beter gaan

Het siert eerste minister Herman Van Rompuy (CD&V) dat hij zijn medewerkers niet laat vallen. En het klopt dat het vermoeden van onschuld heilig is. Toch doet de premier er beter aan zijn kabinetschef Hans D’Hondt te laten gaan. Beide heren zijn erbij gebaat. En wij ook.

D’Hondt wordt ervan verdacht het gerecht onder druk te hebben gezet om een voor de overheid gunstige uitspraak te doen in het Fortis-dossier. Fortisgate leidde tot het ontslag van de regering-Leterme I. Een parlementaire onderzoekscommissie zal uitpluizen wat er precies is gebeurd. En de rechterlijke wereld is een eigen onderzoek begonnen.

Een kabinetschef die zich voor een parlementaire onderzoekscommissie moet verantwoorden, kan zich niet voor 100 procent concentreren op zijn taak ten dienste van de bevolking. De onderzoekscommissie wordt trouwens zo goed als zeker een moordkuil waar partijpolitiek de bovenhand zal halen en niet de zoektocht naar de waarheid.

De commissie zal D’Hondt ongetwijfeld hard aan de tand voelen. Te meer daar de oppositie via hem de premier zelf kan aanvallen. Dat is niet goed voor Van Rompuy, voor de regering-Van Rompuy I, maar ook niet voor D’Hondt.

Daarom is het onwijs van de premier om zijn kabinetschef niet te laten gaan. Niet het minst opdat die zich vrijer en deugdelijker zou kunnen verdedigen voor zijn politieke rechters, en terugkeren als hij gezuiverd wordt van elke blaam. D’Hondt verloor trouwens al een beetje van zijn bevoegdheden en is geen ‘chef van de kabinetschefs’ meer. Geen goed signaal. Het geeft aan dat ze in de Wetstraat 16 schipperen.

De verontwaardiging over de schending van de scheiding der machten zal in de onderzoekscommissie van het spreekgestoelte druipen. Ze wordt voor de oppositie vooral de dekmantel voor de eigenlijke doelstelling: de regeringsopponent zoveel mogelijk schade toebrengen in het licht van de nakende verkiezingen. De bevolking is er alvast allerminst bij gebaat. En dat is hemeltergend.

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft al benadrukt dat zijn MR-collega en vicepremier Didier Reynders in het middelpunt van het onderzoek zal staan. Mooi meegenomen voor de Franstalige socialisten gezien de komende stembusslag, niet? De Franstalige liberaal wil de schade beperken door Geert Versnick (Open Vld) de commissie te laten leiden. Bij CD&V hopen ze via hun geestesgenoot Christian Brotcorne (cdH-fractieleider) Yves Leterme en Jo Vandeurzen buiten schot te kunnen houden.

Het is overigens al even hemeltergend dat de meerderheid geen volwaardige parlementaire onderzoekscommissie toelaat over het Fortis-dossier ten gronde. Heeft de regering-Leterme I goed gehandeld in de bankencrisis? Waarom werkten de controlemechanismen via de CBFA niet goed? Wat moet er veranderen om beter te kunnen doen?

Let wel, ook die commissie zou zo goed als zeker in partijpolitiek en electoraal vaarwater geraken. Heel jammer allemaal. Kan dat nu echt niet anders? (T)

Door Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content