Van plastic tot nieuwe grondstof

Coliba verzamelt en recycleert plastic afval in het West-Afrikaanse land Ghana. De Belgische ondernemer Rudi De Kerpel zet mee zijn schouders onder deze impactstart-up.

Wat doet Coliba? “Coliba draagt bij aan de recyclage van plastic in Ghana”, zegt medeoprichter en CEO Prince Agbata. “In de hoofdstad Accra zijn al meer dan veertig inzamelpunten. Via de Coliba-app kunnen burgers die makkelijk vinden. Ze ontvangen voedsel of geld in ruil voor het afval. Dat wordt in onze recyclingfaciliteit gereinigd en verwerkt tot plastic pellets en vlokken.”

Waarvoor wordt dat plastic gebruikt? “Ze dienen als grondstof voor nieuwe producten met allerlei toepassingen. Vandaag worden ze vooral naar Europa geëxporteerd om er nieuwe drankflessen van te maken. Tegen 2024 of 2025 willen we in Ghana zelf flessen produceren.”

Hoe is het idee ontstaan? “Ghana produceert jaarlijks meer dan 1,8 miljoen ton plastic. Minder dan 10 procent daarvan wordt gerecycleerd. De rest wordt verbrand of gestort, maar vaak belandt dat afval in de rivieren. Enkele jaren geleden leidde dat tot een enorme overstroming, omdat de centrale afvoersystemen verstopt waren geraakt. Ik overleefde die ramp, maar verloor wel een dierbare vriend.”

Welke externe steun krijgt Coliba? “De Belgische ondernemer Rudi De Kerpel zit in onze raad van bestuur. Behalve adviseur is hij ook investeerder. Dankzij hem konden we het aantal inzamelpunten gevoelig uitbouwen. Hij speelt ook een belangrijke rol door onze start-up in contact te brengen met een breed netwerk van partners in Europa en België.”

Wat brengt de toekomst? “Tot nu slaagden we er altijd in 700 ton plastic te verzamelen en te recycleren. Dat komt overeen met een verminderde uitstoot van 4.200 ton CO2. Ons doel is eenvoudig: inzamelpunten aanbieden aan elke Ghanese burger. Tegen 2024 willen we maandelijks 1.000 ton plastic recycleren. Vanaf 2025 willen we ook in andere West-Afrikaanse landen aan de slag gaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content