Van edel hout

Zijn vader is een befaamd fotograaf en zijn moeder een Engelse prinses, maar David Linley koos als stiel de verwerking van edele houtsoorten. Aanvankelijk hanteerde hij zelf het gereedschap; nu staat hij aan het hoofd van een bedrijf waarvan de producten voortaan ook in België verkocht worden.

Met zijn 38 jaar heeft de zoon van lord Snowdon en prinses Margaret van Engeland al een mooie carrière achter de rug in de productie en distributie van meubelen en voorwerpen in edele houtsoorten. De lijst van tevreden klanten is bijna even lang als de tafel van ruim 18 meter die in zijn atelier gemaakt werd voor het Metropolitan Museum van New York.

Een deel van de productie van David Linley & Co Ltd (DLC) wordt sinds kort verdeeld in België, meer bepaald in de geschenkenafdeling van Degand aan de Louizalaan in Brussel. Daar vinden we onder meer een prachtig juwelenkistje, op bestelling gemaakt voor Pierre Degand: een reproductie in fijne houtsoorten van het Petit Trianon van Versailles, dat Lodewijk XV liet bouwen om zijn amoureuze spelletjes met Madame de Pompadour aan het oog te onttrekken.

De stijl

van David Linley is veelal geïnspireerd op de neoclassicistische architectuur. Zijn kleine kastjes en andere meubelstukken, juwelenkistjes en diverse gebruiksvoorwerpen zijn uitgevoerd in zeldzame houtsoorten. Het volledige assortiment is tentoongesteld in zijn boetiek, Pimlico Road 60 in Londen. Na de Verenigde Staten (Bergdorf Goodman en Neiman Marcus) is België het tweede land waar het werk van David Linley over de grenzen wordt voorgesteld.

“De knowhow van de meubelmakerij stoelt op een zeer oude traditie die door de eeuwen heen heel wat veranderingen heeft ondergaan,” zegt hij. “Toen ik in 1980 begon, wilde ik de aloude principes volgen en in de leer gaan in een atelier: beginnen met het schoonmaken van de vloer, om tien jaar later de stiel volkomen te beheersen. De enige beschikbare leermeester was echter al vrij oud; dat leek dus niet zo’n goed idee.” Daarom ging hij twee jaar intensief les volgen in de school van John Makepeace, een wereldautoriteit inzake houtbewerking.

In 1985 richtte David Linley zijn eigen bedrijf op. Zijn ouders en zijn grootmoeder (de koningin-moeder die intussen al 98 jaar is) moedigden hem sterk aan en financierden ook zijn allereerste machines. In het begin deed hij alles nog eigenhandig, maar nu houden andere jonge specialisten zich bezig met de productie. Zijn voornaamste atelier bevindt zich in Yorkshire; DLC besteedt werk uit aan een 50-tal meubelmakers, snijders van inlegwerk, draaiers, vergulders en zelfs ijzersmeden.

Het verbaast

lord Linley zelf nog altijd: “Je begint met het maken van een kastje, en voor je het weet heb je een eigen winkel… De eerste drie jaar zat ik in mijn dooie eentje te werken in een slecht verwarmd atelier boven een fish & chips shop; dat was een zware leertijd. Maar ik ben er niet rouwig om, want zo heb ik in de praktijk geleerd hoe de dingen in elkaar zitten.”

David Linley heeft zijn passie voor houtbewerking vertaald in twee prestigieuze boeken: “Classical Furniture” en “Extraordinary Furniture” (Uitg. Mitchell Beazley, Londen). Daarin geeft hij een overzicht van de historische voorbeelden die hem inspireerden bij het maken van de zeldzaamste stukken uit zijn eigen collectie.

Intussen worden de projecten omvangrijker. DLC heeft nu ook een eigen sofa-lijn gelanceerd, evenals een gamma bekledingsstoffen. De diversificatie van de activiteiten zal echter niet leiden tot enorme uitbreidingsplannen. “We zijn een erg conservatief bedrijf”, zegt Linley. “We proberen nu al drie jaar een geurkaars op de markt te brengen, maar we hebben nog altijd niet precies gevonden wat we willen – dus wachten we maar. We willen de dingen vooral goed doen.”

David Linley, bij Degand, Louizalaan 415 in 1050 Brussel, tel. (02) 649.00.73.

SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content