VAN DER ZWAN VERSUS NAERT

Onder professoren

Philippe Naert, de internationale Vlaamse marketing-hoogleraar (ex-Insead, ex-Nijenrode), is het middelpunt van een kleine controverse in Nederland. Philippe Naert stapte in ’91 bij de private business school Nijenrode zeer befaamd in Nederland binnen als decaan, met onder meer de opdracht van de raad van bestuur, onder leiding van oud-minister Neelie Kroes, om de inkomensbasis van de zakenuniversiteit te verbreden. Op vier jaar voerde Philippe Naert de omzet van de programma’s voor derden (hoofdzakelijk de zogenoemde executive programs) op van 5 tot 22 miljoen gulden. De programma’s voor derden zijn voor de zichzelf bedruipende Europese zakenscholen wat de inkomsten uit schenkingen, abonnementsgelden voor academische tijdschriften ( Harvard Business Review) en dergelijke zijn voor Amerikaanse privé-universiteiten. Per 1 juni jl. werd Philippe Naert de verantwoordelijke van de Executive Programs van de Katholieke Universiteit Brabant (Tilburg).

In het actualiteitenprogramma Nova van voor veertien dagen sprak Philippe Naert naar aanleiding van zijn vertrek, het vertrek van leden van het professorencorps van Nijenrode en de malaise die de kop opsteekt. De oud-decaan schetste zijn beleid en liet doorschemeren dat Nijenrode ietsje te vlug de inspanningen laat varen om topmensen en nieuwe programma’s aan te bieden. Je hebt maar rendement, als je de investeringen laat rijpen, aldus Naert. Zijn woorden prikkelden Arie van der Zwan, de nieuwe decaan (en een huisvriend van het echtpaar Neelie Kroes- Bram Peper, burgemeester van Rotterdam). Van der Zwan is een bekwame, edoch opvliegende man. Bij Nova van vorige week spuwde hij zijn gal uit over de vaststellingen van Philippe Naert. Arie van der Zwan snijdt in de kosten en zaagt de tak door waarop Nijenrode Nieuwe Stijl zit, zegt Philippe Naert in een reactie : “Als je bijvoorbeeld je top-docenten verplicht om meer uren te doceren, om zo de kosten van je exploitatie te drukken, dan lok je de voorspelbare effecten uit, ze haken af en solliciteren elders.” Het aantal kandidaat-studenten voor het nieuwe academiejaar daalt. De heropstanding van Nijenrode komt in het gedrang.

Philippe Naert wordt in september ’97 de (beroeps-)decaan van de Faculteit Economie van de KUB, 4000 studenten (de grootste faculteit van Nederland), 40 % van de totale studentenbevolking in de Noord-Brabantse stad.

PHILIPPE NAERT Vandaag in Tilburg start hij Executive Programma’s, volgend jaar decaan van de Faculteit Economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content