Van afval tot energie en grondstof
Bionerga herbergt de productieactiviteiten van de Limburgse intercommunale Limburg.net. De nakende grondstoffen- en energieschaarste stimuleert het bedrijf tot een steeds milieuvriendelijkere energie- en grondstoffenrecuperatie uit niet-herbruikbaar afval.
Bionerga werd opgericht eind 2006. Limburg.net, het resultaat van de fusie van drie Limburgse afvalintercommunales, besloot toen zijn productieactiviteiten onder te brengen in een apart bedrijf. Samen met de houdstermaatschappij van de Limburgse gemeenten, Nuhma, is de intercommunale de grootste aandeelhouder. Bionerga heeft vier operationele sites: gft-compostering in Bilzen, gft- en groencompostering in Maasmechelen, groencompostering in Overpelt en een verbrandingsinstallatie voor huishoudelijk restafval en gelijkgesteld bedrijfsafval in Houthalen.
De hoofdactiviteit van Bionerga is op een maatschappelijk verantwoorde manier energie en grondstoffen recupereren uit niet-herbruikbare afvalstromen. “Wij zijn ervan overtuigd dat er een grote energie- en grondstoffenschaarste op ons afkomt”, zegt Philip Peeters, algemeen directeur van Bionerga. “Vandaag is de scheidingslijn tussen energie en grondstoffen nog breed, maar dat zal de komende jaren verminderen. Wij moeten een goede balans vinden in onze keuze om afval om te zetten in energie of grondstof. Soms vergt het meer inspanningen om van afval een bruikbare grondstof te maken dan om vanuit afval energie te produceren.”
Voetbalvelden
Midden 2009 nam Bionerga de firma Renovius uit Overpelt over. Naast groencompostering is dat bedrijf actief in de productie van biomassa. “De kennis van Renovius om afgeleide producten van compost te maken, was voor ons een belangrijke motivatie voor de overname”, vertelt Philip Peeters. “Bovendien zijn we door de overname aanwezig in heel Limburg.”
Dankzij de overname is Bionerga een voorloper in compostering. “Wij ontwikkelen afgeleide producten uit compost om de eindklant een product op maat te kunnen aanbieden”, legt de algemeen directeur uit. Zo maakt Bionerga een bodemverbeteraar voor voetbalvelden uit compost. “Wij hebben een afzetmarkt gevonden, maar leveren bijkomende inspanningen”, vertelt Philip Peeters. “Wij willen het geslotenkringloopprincipe toepassen en de lokale afvalstroom ook lokaal beschikbaar stellen.”
Sinds 2007 heeft Bionerga plannen om zijn afvalverbrandingsinstallatie te vervangen. “Wat milieuprestaties betreft, zijn wij mee met de technologie”, aldus Philip Peeters. “Voor energierecuperatie kunnen wij nog inspanningen leveren.” Daarom wil Bionerga een nieuwe biostoomcentrale inplanten op zijn locatie in Houthalen.
Eind juni was er een milieuvergunning voor een nieuwe installatie van 200.000 ton. Nu de bouwvergunning nog. “Onze streefdatum voor de inwerkingtreding van de nieuwe biostoomcentrale blijft 2014”, zegt Philip Peeters.
Bionerga verwerkt ongeveer 270.000 ton afval. De nieuwe biostoomcentrale levert een bijkomende capaciteit op van 100.000 ton. “Wat nog altijd onvoldoende is om al het Limburgse afval te verwerken”, merkt de algemeen directeur van Bionerga op.
Sterke financiële basis
Bionerga ziet een duurzame toekomst. “Energierecuperatie blijft de beste toepassing voor de verwerking van restafval”, aldus Philip Peeters. Bionerga verhoogt jaar na jaar zijn omzet. “Omdat wij sinds de opstart stelselmatig bijkomende activiteiten ontwikkeld hebben”, legt Philip Peeters uit. “Wij willen op die manier ons bedrijf versterken en beter wapenen in de markt.” Het eigen vermogen van Bionerga is niet onaardig. “Wij hebben een sterke basis nodig om de investering van onze nieuwe biostoomcentrale te kunnen dragen”, zegt hij nog. “Die loopt op tot 100 miljoen euro.”
KATIA GROSEMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier