Vakbonden willen loonmarge sectoraal optimaal invullen

De economische crisis weegt op het sectoraal overleg dat nu op gang is geschoten. Dat geven de vakbonden ook toe, maar ze zijn wel van plan om hun vel duur te verkopen. “Het overleg is nog nooit zo moeilijk gelopen”, geeft Ferre Wyckmans van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK toe. “De chemie levert het bewijs. Tijdens de vorige onderhandelingsrondes was het sectoraal akkoord bijna klaar voor het interprofessioneel akkoord (IPA) getekend was. Nu heb ik de indruk dat de werkgevers van de petroleumfederatie de sfeer creëren dat het extreem slecht gaat. Als je dat koppelt aan de mogelijkheden die het IPA biedt, is de ruimte zeer beperkt.”

“De werkgevers hebben ook meer en meer de neiging om alles op sectoraal niveau te blokkeren. Ze wilden aanvankelijk niet dat er naast het sectoraal akkoord nog iets extra komt op het niveau van de onderneming. Wat een eigenaardige trend is. Men kan het kleinste chemische bedrijf toch niet gelijkstellen met Bayer of BASF?”

Voor loonsverhogingen is er weinig ruimte. De voorbije jaren hadden de so-ciale partners op interprofessioneel niveau een loonnorm afgesproken die de vakbonden als indicatief beschouwden. Nu beperkt de afspraak zich tot de indexaanpassing plus een netto loonstijging van 125 euro in 2009 en 250 volgend jaar. “Het overleg is moeilijk, maar toch heb je het richtcijfer van nettokoopkrachttoename”, zegt Erwin De Deyn van de socialistische bediendevakbond BBTK. “Dat cijfer staat vast en is voor ons zeer duidelijk. In sommige sectoren willen de werkgevers zelfs niet zover gaan. Voor de vakbonden blijft het IPA het uitgangspunt en daar willen we niet onder gaan. Als werkgevers de crisis willen misbruiken om zo weinig mogelijk in te vullen in de cao’s en het risico durven te nemen dat er conflicten ontstaan, dan maken ze alles moeilijker. Wij blijven daarom gaan voor sectorale akkoorden die aan alle bedienden een voordeel opleveren met de mogelijkheid voor modulering in de bedrijven.”

De Deyn benadrukt dat er op sectoraal niveau ook kwalitatieve eisen worden gesteld, zoals de verbetering van het tijdskrediet en de arbeidsorganisatie. Wyckmans voorspelt dat de onderhandelingen ook zullen lijden onder de discussie over de afschaffing van de leeftijdsbarema’s. Sinds 2009 mogen werknemers niet meer op basis van leeftijd worden beloond. Sectoren moeten dus op zoek naar andere systemen, maar die moeten wel nog een juridische toets doorstaan. “De administratie heeft ons niet altijd geholpen. Vorig jaar hebben de banken en verzekeringen de leeftijdsbarema’s vervangen door een ander systeem. Die akkoorden werden gemotiveerd en zijn door professoren al van alle kanten bekeken, maar een ‘go’ is er nog niet. Worden de formuleringen en oriënteringen van de financiële sector aanvaard? Als dat niet gebeurt, komen er problemen in sectoren waar er nog met leeftijdbarema’s wordt gewerkt.”

A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content