uWare Robotics: Robot op de zeebodem

Het Brusselse uWare Robotics ontwikkelt autonome en lichtgewicht onderwaterrobots. De oprichter, Christophe Chatillon, legt uit hoe die het verschil kunnen maken.

1 Wat is het nut van onderwaterrobots?

“Almaar meer economische activiteiten zijn gekoppeld aan onze oceanen. Duikers staan meestal in voor de exploratie en de inspectie van de zeebodem en de onderwaterinfrastructuur. Menselijke operaties zijn moeilijk, duur en gevaarlijk. Autonome robots zijn daarvoor veel geschikter.”

2 Hoe belangrijk is die autonomie?

“In de plaats van duikers worden soms ook draadgeleide camera’s gebruikt. Hun kabels maken het niet makkelijk om te opereren in complexe omgevingen, zoals offshore windturbinebasissen. Onze draadloze robots worden daardoor niet gehinderd.”

3 Hoe kwam u op het idee?

“Na start-ups in de software-, internet- en mobiele wereld te hebben opgericht, wilde ik de mogelijkheden van robotica en kunstmatige intelligentie ontdekken. Omdat ik gepassioneerd ben door duiken, heb ik beide interesses gecombineerd. Steun vond ik bij Innoviris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

4 Wat is uw grootste uitdaging?

“Onder water is geen elektromagnetische communicatie – zoals 4G, bluetooth, wifi en gps – mogelijk. Onze robots zijn dus afhankelijk van akoestische communicatie om in verbinding met hun operator te blijven. Dat vergt een innovatieve aanpak.”

5 Hoever staat u nu?

“We leggen de laatste hand aan het finale prototype voor de productie. De hardware is klaar, de software krijgt nog een laatste update om de intelligentie te vergroten. De financiering gebeurde met eigen middelen en 500.000 euro van Innoviris. Vanaf september gaan we op zoek naar extra investeerders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content