Uw pc doet die beleggingen wel

Upsilon ontwikkelde een softwareprogramma dat vermogens beheert volgens ieders persoonlijke smaak en voorkeur.

Als onderzoeksbureau ontwikkelt Upsilon autonome software voor financiële instellingen op basis van artificiële intelligentie. Bertels: “Met ons programma kunnen beleggers hun portefeuille continu opvolgen, specifieke informatie opvragen en een beoordeling geven. Upsilon wil deze technologie rijp maken voor de markt en de onderzoeksresultaten omzetten in producten.”

Upsilon werd eind 1998 opgericht door Bertels, die op dat ogenblik professor aan de Facultés Univerres Notre-Dame de la Paix (Namen) was. Vandaag realiseert het onderzoekslab met vijf medewerkers een jaarlijkse omzet van 200.000 euro (8 miljoen frank). De maatschappelijke zetel bevindt zich in Luxemburg met een exploitatiezetel in Antwerpen.

Bertels: “Wij richten ons op de gespecialiseerde tussenpersonen in de financiële sector, zoals beursvennootschappen en vermogensbeheerders. In tegenstelling tot de grootbanken ligt voor hen de drempel om zelf informatici aan te werven te hoog.”

Kunstmatige intelligentie is het stokpaardje van professor Bertels. Zijn wetenschappelijke activiteiten waren niet enkel zuiver theoretisch. Steeds zocht hij naar mogelijkheden om een en ander in de praktijk toe te passen. Zo heeft hij intelligente systemen ontwikkeld in zowel financiële, chemische als administratieve domeinen. Twee jaar geleden nam Bertels een loopbaanonderbreking om zich volledig op de commerciële toepassingen van agent technology toe te leggen. Bertels: “Het internet is een oceaan van informatie, maar je moet kunnen navigeren. Met behulp van kennissystemen en rekenschema’s stellen wij een individuele softwarerobot op, die het gedrag van de markten en de persoonlijke smaak van de cliënt goed kent. Zo krijgt elke gebruiker de mogelijkheid om snel en efficiënt de gewenste informatie op te sporen.”

Volgens Upsilon zijn de mogelijkheden van agent technology eindeloos. Maar het informaticabedrijf wil geen tweede Starlab worden, het onlangs teloorgegane onderzoeksbureau dat zich vergaloppeerde aan te grootse langetermijnprojecten. Upsilon heeft dan ook een vaste klant, voor wie alle hardware- en softwareproblemen opgelost konden worden: Leo Stevens & Cie, een beursvennootschap waarvan Bertels’ echtgenote, Ingrid Stevens, de zaakvoerder is.

Toen de voormalige wisselagent besloot zijn boekhouding in euro om te zetten en zich toe te leggen op individueel vermogensbeheer, gaf de firma aan Upsilon de opdracht een aangepast informaticasysteem uit te bouwen. Ingrid Stevens: “Alle fases van de orders verlopen nu vrijwel volledig automatisch. Zo kunnen wij iedereen individueel vermogensbeheer met een lage toetredingsdrempel _ vanaf 50.000 euro _ aanbieden.” Haar medevennoot Koen D’haluin bevestigt: “Voor elke belegger definiëren wij zijn persoonlijke voorkeur, waarop het programma van Upsilon de aangepaste transacties kiest. Maar de interpretatie van de gegevens doen we als effectenmakelaar nog zelf. De agent analyseert alleen het gedrag van de markt, maar maakt zelf geen voorspellingen.”

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content