Uniefs stimuleren ondernemerschap

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Vroeger speelden coole studenten in een rockgroepje, tegenwoordig is het in om student-ondernemer te worden. De universiteiten ondersteunen die trend met een reeks nieuwe initiatieven.

UNIVERSITEIT GENT Startersportefeuille tot 3000 euro

Vanaf dit academiejaar kunnen student-ondernemers in Gent tot 3000 euro steun krijgen voor hun ondernemersproject. Prestarters krijgen maximaal 500 euro. Het initiatief voor die startersportefeuille komt van Ghentrepreneur, een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Gent, de Arteveldehogeschool, de Hogeschool Gent, iMinds en de dienst economie van de stad Gent. Ghentrepreneur stimuleert studenten sinds 2012 om te ondernemen.

“Die portefeuille wordt gekoppeld aan het statuut van student-ondernemer, dat in Gent al bestaat sinds 2011”, zegt Steve Stevens van Durf Ondernemen, het programma van de Universiteit Gent dat ondernemerschap ondersteunt. De studenten krijgen het bedrag niet in cash. “Het is een virtuele portefeuille die ze kunnen gebruiken om advies in te winnen bij experts zoals advocaten of boekhouders.”

Het project Durf Ondernemen heeft twee aspecten. Binnen de opleiding is het een leerlijn van vier vakken, goed voor 12 studiepunten. “Buiten het curriculum helpen we studenten door hen het statuut van student-ondernemer te geven. Vorig jaar hadden tachtig studenten dat statuut, dit jaar is honderd studenten ons doel. Eerstejaars kunnen het statuut niet aanvragen — tenzij ze al een zaak hebben — omdat we willen dat ze zich helemaal op hun studie concentreren.”

Twee opmerkelijke Gentse student-ondernemers zijn Sarah Parent, die de zikini bedacht: een driedelig badpak met een rits, waar je een bikini van kunt maken. Bram Vandewalle en Sander Goossens, die in 2011 tijdens hun laatste jaar aan de unief de app-dienstenleverancier Endare oprichtten, behoorden tot de eerste lichting die het statuut kregen. De universiteit en de hogescholen kiezen in Gent voor een hechte samenwerking. “Door de krachten te bundelen, heb je meer impact op de studentenpopulatie”, zegt Steve Stevens.

KU LEUVEN ‘Platform van onderuit’

De KU Leuven maakt dit academiejaar een opmerkelijke inhaalbeweging met de oprichting van het ondernemersplatform LCIE, dat onder meer een incubator bevat die de start-upmentaliteit in Leuven wil stimuleren. De KU Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en Leuven Inc investeren 230.000 euro in het project.

“We richten ons niet alleen tot starters met een CEO-profiel, maar ook tot andere ondernemende studenten, bijvoorbeeld iemand met een goede technische competentie die niet altijd de ambitie heeft om het voortouw te nemen”, zegt Wim Fyen, de coördinator van LCIE. “Ook doctorandi, onderzoekers en hoogleraren die in hun lessen het ondernemerschap willen ondersteunen, kunnen bij ons terecht. Verscheidene studentenkringen trekken mee aan de kar, net als Academics for Companies, een vereniging van ondernemende studenten.” LCIE is een platform dat van onderuit is opgebouwd, met naast de studentenkringen partners van buiten de universiteit.

Daarnaast komt de KBC-incubator Start it, die vorig jaar werd opgestart in Antwerpen, binnenkort het Leuvense ecosysteem versterken. Ook IusStart is een belangrijke speler in de Leuvense starterswereld. Dat platform dat door rechtenstudenten is opgericht, geeft juridisch advies aan student-ondernemers. Ze worden begeleid door zeven doctorandi die IusStart coördineren en experts uit de advocatuur kunnen inschakelen als dat nodig is.

Nu de universiteitsbibliotheken en de leercentra een andere invulling krijgen door de digitalisering, ziet LCIE een kans om zich zichtbaar te vestigen in de stad. “We richten op enkele locaties LCIE-ruimtes in, waar student-ondernemers aan co-creatie kunnen doen. Die ruimtes werken inspirerend voor andere studenten”, zegt Wim Fyen. Een specifiek statuut ondernemer heeft de KU Leuven nog niet, maar studenten kunnen bestaande statuten gebruiken om werk en studie te combineren. Studenten kunnen dit academiejaar 15 studiepunten behalen met ondernemersvakken.

VUB ‘Inzetten op onderzoekers en doctorandi’

De VUB organiseerde al Starter Seminars voor ondernemende studenten en voegt daar vanaf dit academiejaar Advanced Starter Seminars aan toe. De Starter Seminars zijn een avondcursus met dezelfde inhoud als het vak Inleiding tot het bedrijfsbeheer dat studenten uit niet-economische richtingen tijdens de dagopleiding kunnen volgen.

“Met de Advanced Starter Seminars richten we ons op een grote groep, maar vooral op onderzoekers die iets ontwikkelen waar ze potentieel in zien”, zegt Mark Goldchstein, die het project coördineert. “We ontwikkelen het statuut student-ondernemer, zoals in Gent, maar het belangrijkste voor studenten is dat ze in de opleiding de basis van het ondernemerschap meekrijgen. Als je twintig bent, heb je vaak nog te weinig achtergrond om iets substantieels op te zetten. Daarom zetten wij vooral in op onderzoekers en doctoraatsstudenten.”

UNIVERSITEIT ANTWERPEN ‘Na drie jaar een product op de markt’

Antwerpen heeft geen overkoepelend platform zoals het Gentse Ghentrepreneur, maar het heeft in verscheidene faculteiten modules en initiatieven opgestart om het ondernemerschap aan te moedigen. Een daarvan is The Company, de minor gericht op het ondernemerschap van de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen. Dit jaar is masterstudent Tom Evers CEO van The Company: “In het eerste bachelorjaar is er een ideeënbeurs om studenten ertoe aan te zetten ideeën te bedenken. In het tweede jaar worden studenten aangemoedigd hun idee om te zetten in een product. In het derde jaar zijn er smallbusinessprojects, waarbij studenten hun product op de markt moeten brengen.” De Universiteit Antwerpen werkt ook samen met het project Start it van KBC, waarbij student-ondernemers gratis kantoorruimte en begeleiding krijgen in de Boerentoren in Antwerpen.

UNIVERSITEIT HASSELT ‘Biotoop voor ondernemers’

De Universiteit Hasselt heeft drie niveaus om studenten die willen ondernemen te stimuleren, zegt Piet Pauwels, decaan Bedrijfseconomische wetenschappen. “Op het derde bachelorniveau is er een keuzevak dat iedereen kan volgen. Het doel ervan is de ondernemerszin van de studenten aan te wakkeren. Voor de studenten die meer willen, hebben we een biotoop voor ondernemers gecreëerd.” Die biotoop bevindt zich buiten de universiteit, op de technologiehub Corda Campus, waar UHasselt samen met Start It van KBC en Hogeschool PXL een incubator heeft opgezet. Ook iMinds is bij het project betrokken.

Het derde niveau is het statuut student-ondernemer dat de mogelijkheidsvoorwaarden moet creëren om studenten dan echt een bedrijf te laten opstarten. Dat statuut is er nu nog niet, maar zou voor het eind van het jaar geregeld kunnen zijn. “We richten ons op dit niveau vooral op masterstudenten bedrijfseconomie, die we willen onderdompelen in de businessmodelling.”

BENNY DEBRUYNE

“We richten ons niet alleen op studenten met een CEO-profiel”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content