Umicore met een hefboom
Umicore is ontstaan uit het vroegere Union Minière en heeft zich na de afsplitsing van de zink- en koperactiviteiten (smelten en raffinage) omgevormd tot een geavanceerde materiaaltechnologiegroep. Na het afstoten van een aantal kleinere en verlieslatende onderdelen bestaat Umicore nog uit drie grote onderdelen: katalysatoren voor voertuigen, materialen voor herlaadbare batterijen en recyclage van edelmetalen. Ongeveer 40 % van de bedrijfswinst komt van die laatste afdeling, die dus wel blootgesteld is aan de evolutie van de marktprijzen. De jongste maanden stond de koers van Umicore, na een sterk jaarbegin, onder druk door een aanhoudende daling van de edelmetaalprijzen. Die zijn intussen al voor het grootste deel in de koers verrekend, die weer op het niveau van drie jaar geleden noteert.
Horizon 2020
Umicore organiseerde eerder deze maand een Capital Markets Day, waarop het investeerders en analisten meer uitleg gaven over de manier waarop het bedrijf de groeidoelstellingen wil realiseren. Die plannen zijn vrij ambitieus, want Umicore wil de recurrente bedrijfswinst of rebit tussen 2014 en 2020 verdubbelen. Dat zou overeenkomen met een toename van de rebit van 254,5 naar 509 miljoen EUR. Bovendien zou de omzet tussen nu en 2020 jaarlijks met gemiddeld 7 % stijgen. Belangrijk daarbij is dat het om een organische groei gaat. Met eventuele overnames wordt in die winstverdubbeling dus geen rekening gehouden.
De materiaaltechnologiegroep definieerde drie trends die het bedrijf moeten toelaten om de vooropgestelde ambities waar te maken: schaarste aan grondstoffen en materialen voor herlaadbare batterijen, de doorbraak van elektrische voertuigen (beide goed voor de batterijdivisie) en strengere milieunormen (goed voor de katalysatorendivisie). De markt voor herlaadbare batterijen zal tegen 2020 met 2,5 keer toenemen. In 2025 moet ze zelfs vier keer zo groot zijn als nu.
Bij de recyclageafdeling werd de uitbreiding van de fabriek in Hoboken vorige maand afgerond. Daar worden edelmetalen gerecycleerd uit mobiele toestellen. Door de uitbreiding is de verwerkingscapaciteit sterk toegenomen. Daarnaast is Umicore ook bezig met onderzoek naar een nieuwe generatie oplaadbare batterijen en brandstofcellen.
Vrijwel schuldenvrij
De prognoses voor 2020 werden berekend op basis van de huidige prijzen en houden dus geen rekening met prijsstijgingen bij de edelmetalen, die er logischerwijze wel zullen komen. Daarnaast is ook een sneller dan verwachte doorbraak van elektrisch rijden niet ingecalculeerd. Het Horizon 2020-plan laat dus ruimte voor een flinke winststijging, al is een en ander ook afhankelijk van de marktevolutie bij de edelmetalen. De groei zal de komende vijf jaar dus niet lineair zijn. Umicore noteert aan 15 keer de verwachte winst van volgend boekjaar en met een dividendrendement van ongeveer 3 % (bruto). Het bedrijf is ook zo goed als schuldenvrij.
Aangezien Umicore een portefeuillewaarde is, kunt u regelmatig updates over de gang van zaken bij dat bedrijf lezen. Maar het is ook mogelijk met een hefboom op een koersstijging van het aandeel in te spelen. BNP Paribas Markets biedt vijf turbo’s long aan met het aandeel van Umicore als onderliggende waarde. Daarbij lopen de hefbomen uiteen van 2,09 tot 7,67. De spread of het verschil tussen bied- en laatkoers bedraagt 6 eurocent. De liquiditeit wordt verzorgd door de uitgever, dus u hoeft niet noodzakelijk een private tegenpartij te hebben om de turbo’s te verhandelen.
Umicore turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0009521756
Munt: EUR
Financieringsniveau: 19,42
Referentieprijs: 37,04
Stoploss: 21,4
Hefboom: 2,09
Koers: 17,58/17,64
Deze turbo long is de meest defensieve uit het aanbod, met een verschil van 73 % tussen de actuele koers van Umicore en de stoploss. De hefboom is dan wel niet zo hoog, maar wel dubbel zo groot dan voor wie gewoon het aandeel koopt.
Umicore turbo Long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0010904348
Munt: EUR
Financieringsniveau: 24,81
Referentieprijs: 37,04
Stoploss: 27,3
Hefboom: 3,12
Koers: 12,18/12,24
Bij deze turbo long is het verschil tussen de referentieprijs en de stoploss teruggevallen naar 35,5 %, vandaar dat we het risico van dat exemplaar als gemiddeld omschrijven. De hefboom ligt wel hoger dan bij het defensieve voorbeeld.
Umicore turbo Long (hoog risico)
Isin-code: NL0010924239
Munt: EUR
Financieringsniveau: 29,43
Referentieprijs: 37,04
Stoploss: 32,4
Hefboom: 5,17
Koers: 7,56/7,62
In dit voorbeeld is de afstand tussen de koers van Umicore en het stoplossniveau teruggevallen naar 14 %. Dat laat nog altijd wat ruimte om in te grijpen als de koers toch opnieuw zou dalen, maar niettemin kan het risico als vrij hoog worden omschreven. Daarnaast is ook de hefboom interessant. Een stijging van het Umicore-aandeel met 10 % doet de waarde van deze turbo long met meer dan de helft toenemen.
Umicore turbo Long (speculatief)
Isin-code: NL0011430384
Munt: EUR
Financieringsniveau: 31,73
Referentieprijs: 37,04
Stoploss: 35
Hefboom: 7,67
Koers: 5,28/5,34
Deze turbo long omschrijven we als speculatief, omdat de referentiekoers minder dan 6 % boven het stoplossniveau noteert. De kans is dus reëel dat het aandeel onder deze grens terugvalt en de turbo wordt beëindigd. De hefboom ligt wel nog hoger dan in het vorige voorbeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier