Uitkijken voor ijsbergen

Het aanbod aan cruisereizen steeg vorig jaar met 11%. Daardoor gingen enkele goedkope spelers, waaronder Commodore Holdings en Premier Cruise Lines, overstag. Nu leeft de markt even op, maar dit jaar zal de capaciteit weer toenemen. De analisten op Wall Street staan dan ook wat wantrouwig tegenover cruise-aanbieders.

1. Carnival (CCL)

De winst van Carnival, de nummer één in de wereld, is vorig jaar met 25% gedaald. De komst van het jaar 2000 zat daar voor iets tussen, want het jaar voordien had het bedrijf goed geld verdiend met millenniumcruises. Carnival heeft 44 schepen in gebruik, die op zes lijnen varen.

In 2000 bedroeg de winst per aandeel nog 0,22 dollar, tegenover 0,28 dollar het jaar voordien. Beter dan verwacht, want de beurs had maar op 0,20 dollar gerekend. De vooruitzichten voor 2001 zijn redelijk. Over de eerste vijf weken van 2001 lag het aantal boekingen 20% boven het niveau van vorig jaar. Op Wall Street heeft de koers van Carnival vrij goed standgehouden. Het aandeel noteert tegen een koerswinstverhouding van minder dan 20.

2. Royal Caribbean Cruises (RCL)

Royal Caribbean Cruises opereert vanuit Florida en is de nummer twee op de markt. De maatschappij wil jongeren aan boord lokken met rotsklimmen, ijsschaatsen en andere activiteiten. Over het boekjaar 2000 maakte de maatschappij recordresultaten bekend. De winst per aandeel bedroeg 2,31 dollar, tegenover 2,06 dollar het jaar voordien.

Door de huidige vertraging van de economie denken consumenten echter twee keer na voor ze een dure cruise bestellen. De koers van Royal Caribbean bereikte eerder dit jaar een piek op 30 dollar, maar sindsdien is het aandeel teruggevallen tot iets boven de 20 dollar. Met een koerswinstverhouding van minder dan 10 is het aandeel nu eigenlijk goedkoop.

3. P&O Princess Cruises (POC.L)

Het Britse P&O Princess Cruises wil in de komende vier jaar negen nieuwe schepen in gebruik nemen. Daarvan zijn er twee bestemd voor de Duitse markt. De investering voor zo’n nieuw schip bedraagt ongeveer 400 miljoen dollar.

Topman Peter Ratcliff mikt om te groeien vooral op de Europese markt. Duitsland telt bijvoorbeeld 82 miljoen inwoners, waarvan er maar 250.000 een cruise hebben gemaakt. In de Verenigde Staten hebben al zes miljoen mensen gecruisd en toch groeit de markt er met ongeveer 10% per jaar. De koers van P&O Princess Cruises is in de eerste weken van 2001 op de Londense beurs vrij sterk gestegen, maar lijkt sindsdien wat over het hoogtepunt heen te zijn.

4. Steiner Leisure (STNR)

Als toeleverancier van verzorgingsproducten aan cruiseschepen is Steiner Leisure een geval apart. Het bedrijf levert aan 99 schepen, die op 24 lijnen varen. Daarnaast geeft het opleidingen in massage en huidverzorging.

Over het vierde kwartaal van het boekjaar 2000 werd een omzet van 41,9 miljoen dollar gerealiseerd, of 16% meer dan tijdens hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 0,40 dollar, tegenover 0,37 dollar. Over het volledige boekjaar steeg de winst per aandeel van 1,31 tot 1,50 dollar.

Ondanks die op het eerste gezicht stevige cijfers heeft de koers van het aandeel de jongste maanden op Wall Street geen potten meer kunnen breken. Steiner noteert nu tegen een koerswinstverhouding van minder dan 10.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content