Uitbraak voor Europese beurzen

Met dank aan Mario Draghi en de bazooka van de Europese Centrale Bank hebben de Europese beurzen een consolidatie van ongeveer een halfjaar afgerond en de hoogste niveaus in ongeveer zeven jaar bereikt. Uiteraard moet die klim nu even worden verwerkt, maar daarna zien we ruimte voor een verdere stijging van de Europese aandelenmarkten. Griekenland en andere problemen zullen ons af en toe weer met de voeten op de grond zetten, maar zulke tussentijdse correcties op de Europese beurzen blijven we als koopgelegenheden zien.

Als de beurswijsheid ‘So goes January, so goes the year‘ ook op 2015 van toepassing is, mogen we verwachten dat de Europese beurzen het veel beter doen dan de Amerikaanse. Wall Street heeft het moeilijk doordat de bedrijfsresultaten deze keer veeleer tegenvallen dan meevallen. Focus op Europa, blijven we herhalen. En bij de aankopen horen ook cyclische waarden, die heel ver zijn achtergebleven en rijp zijn voor een inhaalbeweging.

Een ander accent dat we de voorbije weken hebben gelegd, zijn de edelmetalen. Zwaar afgestraft in 2013, uitgebodemd vorig jaar en klaar om dit jaar weer te schitteren en beter te doen dan het marktgemiddelde. Energie en basismetalen zijn wellicht toe aan dat lange uitbodemingsproces.

Petrobras: niet vanzelfsprekend

We hebben er enkele maanden te lang op moeten wachten, en dan zijn ze nog onvolledig: de cijfers over het derde kwartaal van Petrobras, die we al minstens twee maanden geleden hadden moeten krijgen. En omdat men er nog geen extra probleem bovenop wou – met name het breken van de convenanten met de banken – werden afgelopen week voorlopige, niet door de toezichthouders gecontroleerde kwartaalcijfers vrijgegeven. Die zijn onvolledig: de schade die een gevolg is van jarenlange fraude door werknemers, kon nog niet worden becijferd. Begrijpelijk dat de beurs opnieuw ontstemd heeft gereageerd op dit cijfermateriaal.

Er is geen eensgezindheid in de raad van bestuur over de manier waarop die afschrijvingen moeten worden doorgevoerd. Dat men de informatie van de hoorzittingen wil gebruiken, is een handig uitwijkmanoeuvre om onenigheid toe te dekken. Die hoorzittingen gaan over jarenlange praktijken van smeergeld in ruil voor het toekennen van contracten. SBM Offshore wordt met die affaire in verband gebracht.

De cijfers op zich waren natuurlijk ook niet geweldig, gezien de evolutie van de olieprijs. Ondanks een 6 % hogere gemiddelde dagproductie van 2,746 miljoen vaten (2,522 miljoen vaten in het derde trimester van 2013) zakte de bedrijfskasstroom met 10 %, van 13,09 naar 11,73 miljard Braziliaanse real (BRL) in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De nettowinst zakte met 11 %, van 3,395 naar 3,087 miljard BRL, omgerekend zowat 1 miljard EUR.

Op korte termijn blijft Petrobras geen vanzelfsprekende belegging door de kwalijke reputatie van Brazilië met de herverkiezing van president Dilma Roussef, de omkoopschandalen en de zware daling van de olieprijs. De recente instap is gericht op het langetermijngroeiverhaal van Petrobras. De risico’s gerelateerd aan de hoge schuldenpositie en de politieke inmenging mogen we ook niet over het hoofd zien. Op het aandeel kleeft een hoog risico. Vandaar de rating 1C, koopwaardig voor de lange termijn en voor de actieve, risicobewuste belegger.

FOCUS OP EUROPA, BLIJVEN WE HERHALEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content