UIT LIEFDE VOOR HET DORP

Guido Smet en Francine Van der Kelen maakten van hun passie voor de geschiedenis van het Vlaamse dorpsleven een beroep.

Met 2 miljoen frank aan kapitaal richtte het echtpaar Guido Smet en Francine Van der Kelen in 1983 bvba Het Streekboek op. “Wij zegden allebei onze baan op om onze toenmalige hobby professioneel uit te bouwen. De eerste jaren waren zeer moeilijk, maar nu verdienen wij er ons brood mee,” verklaart Guido Smet, zaakvoerder van de in Nieuwkerken-Waas gevestigde uitgever. Er werden al dertig boeken uitgegeven.

Guido Smet : “Onze eerste uitgaven gingen over de geschiedenis van dorpen in het Waasland waarmee wij bij de start contacten hadden. Sinsdien is onze relatiekring uitgebreid over heel Vlaanderen. Belangrijk voor ons zijn de plaatselijke heemkundige kringen en de lokale afdelingen van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. Ook individuen met een passie voor hun dorp of personen die er een verzameling documenten over aanlegden, zijn belangrijk. We beperken ons tot de dorpen ; fusiegemeenten of steden komen niet aan bod. In een dorp kennen de mensen elkaar nog en is het verenigingsleven sterk aanwezig wat er daarbuiten in de fusiegemeenten gebeurt, interesseert hen weinig. En in de steden is iedereen vervreemd van elkaar.”

Met in 1996 een omzet van 13 miljoen frank realiseerde bvba Het Streekboek een winst na belasting van 1,27 miljoen frank. Dorpen die al behandeld werden, zijn onder meer Melsele, Zottegem, Baasrode, Peer en Zwevegem. Daarnaast publiceerde Het Streekboek ook enkele wetenschappelijke werken : over de archeologische vondsten in de Dendermondse Kerkstraat, over de geschiedenis van voetbalclub A.A. Gent en over de bevrijding van delen van het Waasland (geschreven door de Belgische Pool Czeslaw Cajpus). Voor eind ’97 komt er een boek over Grembergen, een Dendermondse deelgemeente.

Volgens Guido Smet zijn de grote uitgeverijen niet geïnteresseerd in dit soort werken : “De boeken die wij publiceren hebben meestal een oplage van 1000 exemplaren, wat voor de groten niet commercieel genoeg is. Dit gat vullen wij. De overeenkomst die wij met de auteurs afsluiten, zorgt ervoor dat zij geen enkel risico lopen. Voorheen deden vele lokale verenigingen en historici dit werk in eigen beheer, een stap die velen niet durfden zetten. Nu ontvangen ze een commissie op de verkoop, een onkostenvergoeding en een aantal gratis boekexemplaren. Dit spijst hun kas. Wij werken altijd met voorinschrijvingen. Dat geeft ons een idee over een oplage met een beperkt risico.” De auteurs wordt wel gevraagd om ter gelegenheid van de publicatie van het boek in hun dorp een tentoonstelling te houden waarop de inschrijvers hun exemplaar kunnen ophalen. Dat drukt de verspreidingskosten.

GUIDO SMET (HET STREEKBOEK) Het Vlaamse dorpsleven te boek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content