Uit het dal
Nick Faldo heeft de precisie in zijn baltoets teruggevonden. En tekent nu ook golfterreinen.
N ick Faldo verbaasde vriend en vijand tijdens het eerste toernooi van de European Tour in Johannesburg. Hij eindigde derde op een zucht van Adam Scott en JustinRose, beiden zo jong dat ze Faldo’s zonen hadden kunnen zijn. Meteen is het leven van de Brit veranderd, want hij kan het weer. Hij mag zelfs opnieuw dromen van toernooiwinst, iets waarvan hij sinds 1997 niet meer heeft geproefd.
Bovendien loopt hij er ontspannen en immer glimlachend bij. Zijn leven ziet er nu heel wat minder complex uit dan een paar maanden geleden. Om te beginnen weet hij dat zijn drie kinderen het goed hebben, dat ze zich op school voorbeeldig gedragen en dat hij opnieuw een vriendschappelijke relatie heeft met hun moeder, zijn ex. Ondertussen ontfermen zijn advocaten zich over de klacht die ex-sponsor Adams tegen hem indiende. En dan is er vooral zijn nakende huwelijk, het derde al, met de Zwitserse Valérie Bercher. Ze kwam in Faldo’s leven nadat hij twee jaar lang was samengeweest met een Amerikaanse studente, Brenna Cepelak. Neen, dit is geen people-rubriek geworden. We vertellen het u om uit te leggen dat het liefdeleven van de golfspelers hun prestaties sterk kan beïnvloeden. Colin Montgomerie gaf onlangs toe dat zijn relatie ernstig leed onder zijn lange afwezigheden.
Ondertussen heeft Faldo zich ook aan de tekentafel gezet. Hij schetst golfbanen. Hij heeft er al tien gecreëerd, waarvan Chart Hills in Kent de bekendste is. Ook een parcours in Berlijn vloeide uit zijn pen, waar het jongste wereldkampioenschap voor amateurs werd gespeeld. Alleen neemt Faldo zijn nieuwe bezigheid wel zeer serieus. Zo stapte hij de dag na zijn uitstekende prestatie in Zuid-Afrika al op het vliegtuig om de halve wereld af te reizen, op zoek naar nieuwe locaties voor golfbanen in Australië, Nieuw-Caledonië, Griekenland en Rusland.
“Mijn filosofie is eigenlijk zeer eenvoudig: ik wil dat de spelers de indruk krijgen dat het terrein honderd jaar oud is en dat ze zich nog iedere hole herinneren. Bovendien wil ik Faldo Design laten bloeien, ik wil als zakenman even goed worden als ik als golfspeler was.”
Waarmee Faldo de lat zeer hoog legt voor zichzelf. De Engelsman won drie keer de British Open en twee keer de Masters, dit alles tussen 1987 en 1992. Hij deed wat hij wilde met de bal, maar na die zes fantastische jaren kwam de terugval: in 2000 stond Faldo op de 112de plaats in de wereld. Hoewel hij daar nu ook weer niet zo zwaar aan tilt: “Als de precisie zin heeft om terug te keren, dan zal ze dat doen. Ik heb nu vooral nood aan inspiratie in alles wat ik doe. Spelen of werken, we zien wel. Het moeilijkste heb ik alvast achter de rug.”
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier