TV-SELECTIE

NOTABELE NOTHOMBS

In de tweede helft van augustus brengt Histories een tweeluik over Belgische families die een belangrijke rol hebben gespeeld in de vaderlandse geschiedenis.

De Luxemburgse familie Nothomb speelt al sinds het ontstaan van België een belangrijke rol in het openbare leven. De meest illustere voorvader, Jean-Baptiste, was één van de revolutionairen van 1830 en co-auteur van de meest liberale grondwet van Europa. Zijn achterneef Pierre Nothomb droomde als een bevlogen politicus in de jaren twintig van een Groot-België (aangevuld met stukken Nederland en Luxemburg). Hij was ook dichter en romancier. Pierre had dertien kinderen onder wie er verscheidene zélf een belangrijke rol zouden spelen. Ze groeiden op in het huis van de patriarch, het kasteeltje van Habay-la-Neuve, maar gingen nadien hun eigenzinnige wegen, van uiterst links tot zeer rechts. In deze generatie was Charles-Ferdinand lange tijd de grootste naam. Tegenwoordig wordt hij aardig bijgebeend door zijn nichtje Amélie, de romancière.

De familie de Gerlache dan weer heeft iets met de Zuidpool. Honderd jaar geleden overwinterde de jonge Adrien de Gerlache als eerste op Antarctica. Zestig jaar later trad zijn zoon Gaston in zijn voetsporen en trok met een wetenschappelijke expeditie naar de Zuidpool. Zijn kinderen volgden, achterkleinzoon Henri beklom deze winter de hoogste poolpiek.

Canvas, dinsdag 17 en 24 augustus, 21.20 uur.

GOETHE

Arte wijdt een tweede volledige avond aan Johan Wolfgang von Goethe, wiens 250ste geboortejaar we in 1999 vieren. Het verhaal van een schrijver die duidelijk zijn blik gekeerd had op Europa en de wereld. Een avondvullend programma met onder meer een biografische documentaire waarin we kunnen kennismaken met het “evidente centrum van de Duitse literatuur”, zoals de Engelse criticus Matthew Arnold Goethe omschreef. Zijn invloed beperkt zich immers niet tot één tijdperk. Voor alle generaties die na hem kwamen werd hij de verpersoonlijking van de Duitse geest en cultuur. Met zijn Faust schonk Goethe de wereldliteratuur een van haar belangrijkste werken. En Goethe blijft nog steeds actueel. Heel wat hedendaagse voorstellingen en uitvoeringen tonen aan dat Goethe schrijvers, kunstenaars en vooral theatermensen blijft boeien.

Arte, donderdag 19 augustus, vanaf 20.45 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content