Tussen rozen en romantiek

Een aparte route voert de bezoeker langs huizen en verblijfplaatsen van Franse, literaire coryfeeën.

De Route historique des maisons d’écrivains zoekt het niet in Parijs, maar doorkruist het hele Ile de France, tot in Rouen toe. Het is een tocht langs kleine dorpjes, vergeten gehuchten, velden, bossen, dromerige stadjes en landerijen. Maar de historische route vormt niet alleen een idyllische uitstap door het Franse platteland, het is tegelijkertijd een verkenning van de Franse literatuur.

Zo staan onder meer verblijfplaatsen van Victor Hugo en Pierre Corneille op het programma, of de molen van Louis Aragon in Villeneuve en de datsja van Ivan Turgeniev in Bougival. Schitterend bijvoorbeeld is het Château de Médan in het gelijknamige stadje. Hier verbleef de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur ooit, Maurice Maeterlinck. Vlak tegen het kasteel aan liet Emile Zola zich een optrekje neerzetten, waar hij beruchte discussie-avonden organiseerde met onder meer Guy de Maupassant als één van de vaste gasten Het moet voor die tijd een uitzonderlijk mooi huis geweest zijn, met grote glasvensters, een biljartzaal, een ontzagwekkende open haard en vier hectaren tuin waarin de auteur van “J’accuse” zelf zijn rozen snoeide.

Sommige van de huizen op de route zijn nu (gedeeltelijk) ingericht als museum. Dat is onder meer het geval voor het Château de Breteuil, waar de gelijknamige familie nog altijd woont. Hier, vlak bij Rambouillet, was Voltaire een regelmatige gast, evenals de sprookjesauteur Perrault of de romanschrijver Marcel Proust. Die laatste vermeldt het kasteel in verschillende van zijn werken en de familie Breteuil heeft het slot nu voor een stuk ingericht als een soort wassenbeeldenmuseum ter ere van Proust.

De Société des amis d’Alexandre Dumas kocht in 1972 het Château Monte Christo, in de buurt van Port-Marly. Van de toen volledig vervallen renaissancevilla werd het woonhuis helemaal gerenoveerd. Het is nu één van de twaalf stops op de literaire route en wellicht één van de aardigste. Het slot ligt verscholen tussen bomen, er zijn waterpartijen en natuurlijk de herinneringen aan de auteur van “De Drie Musketiers”.

Een uitschieter vormt ook de pleisterplaats van de schrijver, politicus en diplomaat François-René de Chateaubriand, die zich in het kleine Chatenay-Malabry vestigde. De Chateaubriand ontving hier gasten uit literaire en andere kunstzinnige kringen. Nu wordt zijn huis er gedeeltelijk gebruikt voor een bibliotheek, gespecialiseerd in Franse romantiek. Het meest opvallend aan dit pand tussen de heuvels, is nog de tuin met bomen en planten die de voormalige bewoner meebracht van onder meer zijn Afrikaanse reizen.

MARK VRIJENS

Inlichtingen : Franse Dienst voor Toerisme tel.(02)513.07.62

Het optrekje van Louis Aragon Eén van de etappes van de Franse schrijvershuizenroute.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content