TRUNKING. Snelle jongens, snelle praters

De Vlaamse telekomwereld beweegt. Telenet Vlaanderen, Belgacom en de grote elektronikareuzen werpen zich in de strijd. Maar ook twee Vlaamse KMO’s, ARC en Arrow Air Telecom, trekken mee aan de kar.

Wie denkt dat de toekomstige telekom-ontwikkelingen zich beperken tot GSM vergist zich. Ook de walkie-talkie krijgt een tweede jeugd. Leer alvast het letterwoord PMR (Private Mobile Radio). Weldra kan je met zo’n toestel over heel Vlaanderen en in de toekomst misschien over heel Europa je korrespondent oproepen via één van de trunkingnetwerken, een nieuwigheid in het Vlaamse telekomlandschap. Toepassingen : radioverbindingen tussen politiekorpsen, tussen taxi’s en centrale, of tussen hoofdzetel en lokale werven.

Trunking is een middel om privé-radioverkeer vanuit een centrale te ordenen (zie kader Trunking) en maakt ongestoorde gesprekken mogelijk.

ARC en Arrow Air Telecom speelden een voortrekkersrol bij de oprichting van BTC (Belgian Trunking Corporation), waarin ook de Gimv en de Antwerpse houdstermaatschappij Ackermans & van Haaren voor 25 % als financiële partners en Protocoll Ventures (een Engelse dochter van de Amerikaanse trunkingspecialist Giotec) voor 40 % als aktieve partner optreden. BTC wil een trunkingnetwerk opbouwen over heel Vlaanderen en het industriële deel van Wallonië en dit van zodra de licentie van het BIPT (Belgisch Instituut voor Telekommunikatie en Post) in de brievenbus valt.

PROTOTYPE.

Het gebeurt niet elke dag dat twee kleine bedrijven mee aan de basis liggen van een projekt dat een investering vergt van 500 miljoen frank. Guy Mulders (42j.) en Danny Bals (43j.) bekonkurreren elkaar op de GSM-markt, maar hebben elk hun eigen redenen om te trunken.

Danny Bals van Arrow is aktief in de aanleg van radionetwerken. Eerst wilde hij een beperkt trunkingprojekt starten in de regio Antwerpen. “Het alternatief was immers kompleet uit de markt geduwd te worden, ” weet Bals.

Guy Mulders, eigenaar van ARC (Auto Radio Center), droomde er steeds van zijn klanten een volledig uitgebouwd kantoor op wielen aan te bieden. “In 1991 experimenteerde ik met een eerste prototype. Dit bleek echter voorbarig. Pas nu is het écht mogelijk een auto aan te bieden met computer, fax, GSM én trunking. “

“Het grote voordeel van trunking tegenover mobiele telefonie is dat er gewerkt wordt met een gesloten netwerk, ” verduidelijkt Mulders. “Je kommuniceert enkel met vooraf bepaalde ontvangers. Zo voorkom je dat een werknemer voor rekening van de firma een massa privé-gesprekken de eter instuurt. “

TELEKOMLIEFDE.

In 1987 investeerde Bals, een telekom-ingenieur met enkele jaren ervaring in de spoorwegaanleg, zijn spaargeld in zijn oude liefde. Hij startte met één draagbaar telefoontoestel en verkocht er al dadelijk twee. Nu realizeert het 15-koppige bedrijf een omzet van 77,8 miljoen.

Tot vorig jaar bleef telekom een nevenaktiviteit Arrows werd geleid door Bals’ vrouw en spendeerde Bals zijn dagen bij Chabot, een aannemer voor spooraanleg. Toen zijn zakenpartner in Chabot in 1993 stierf, kreeg hij niet de kans de hele zaak over te nemen. Hij liet hij zich uitkopen en wierp zich voltijds op de telekommarkt.

“Naast de verkoop van telekom-apparatuur wil ik een volledige onderhoudsservice aanbieden, ” verduidelijkt hij. “Door de evolutie van de toestellen is dit op de telefoonmarkt alleen niet rendabel. Daarom installeren en onderhouden we ook lokale netwerken en mobiele radio’s. 40 % van de omzet realizeren wij op de telefoonmarkt, 60 % op de markt van de radiokommunikatie. “

MEEGROEIEN.

Guy Mulders startte 21 jaar geleden met ARC. Zijn ouders en broers voerden autoradio’s in, zelf nam hij ook het inbouwen van radio’s in zijn gamma op. Zijn eerste garage bood bescheiden plaats aan twee wagens, nu kunnen tien auto’s tegelijk een orkest aangemeten krijgen. In de toekomst wil ARC zich meer richten op de markt van de professionele autogebruiker. “Deze markt is stabieler dan de konsumentenmarkt”, meent Mulders.

ARC vormt een franchisenetwerk van 10 vestigingen over heel Vlaanderen met een gezamenlijke omzet van rond de 600 miljoen en werkgelegenheid voor een 100-tal werknemers. Mulders : “ARC werkt via mijn vennootschap Cadsy als franchisegever met een gezamenlijk aankoop-, promotie- en ondersteuningsbeleid. Zelf ben ik 100 % eigenaar van Cadsy. Daar haal ik een omzet van 100 miljoen frank en dit met 25 werknemers. Ik participeer ook nog in drie andere ARC-vestigingen. “

J.D.S.

DANNY BALS (ARROW) EN GUY MULDERS (ARC) Autotelefoons alleen zijn niet meer rendabel. Klant vraagt totaaloplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content