Trump tweet Dow naar 20.000
Het is zover: Donald Trump wordt ingezworen als de 45ste president van de Verenigde Staten. Niet iedereen is daar even enthousiast over. Ook de belegger is er niet gerust op. Al kan geen enkele beursganger ontkennen dat de verkiezing van Trump tot nog toe heilzaam is geweest voor de beurs. Zijn uitspraken en vooral zijn tweets doen beleggers geloven dat Trump voor meer groei en meer inflatie zal zorgen. Analisten en economen mikken op een herneming van de groei van de bedrijfswinsten en geven de voorkeur aan aandelen boven obligaties in een scenario van een stijgende rente en inflatie.
Maar hij heeft de markten al zo vaak verstoord met dreigende tweets dat velen toch bang zijn voor de helse beursrit waar we voor staan. Bedrijven als Boeing, Ford Motor, General Motors, Lockheed Martin, Toyota, enzovoort kregen er al zo van langs van Trump – ‘Trumped on Twitter’ is al een begrip – dat hun beurskoersen minstens enkele uren door elkaar werden geschut. Dat Trump tijdens zijn ambtstermijn ook op de financiële markten voor vuurwerk zal zorgen is haast een zekerheid.
Vele magische grenzen
Het is natuurlijk een historisch toeval dat de Trump-rally de Dow-Jones-index op een zucht van de magische grens van 20.000 punten heeft gebracht. Daardoor heeft de internationale financiële pers nog meer aandacht voor Wall Street dan gewoonlijk. De Dow stond nog onder 18.000 punten op het moment van Trumps zege.
De Dow-Jones heeft in ruim een eeuw al vele magische drempels overschreden. In de ‘zotte’ jaren twintig van de vorige eeuw klom de Dow in 1929 tot bijna 400 punten om in 1932 tot net boven 40 punten terug te vallen. Het was dan wachten tot in de jaren zestig alvorens dat niveau opnieuw werd bereikt. In 1983 nam de Dow de kaap van de 1000 punten voor het eerst. Midden de jaren negentig doorbrak de Dow-Jones de grens van 5000 punten en in 1999 de mythische grens van 10.000 punten. Ondanks twee zware correcties (2000-2003) en (2007-2009), waarin de index tweemaal bijna halveerde, staan we nu voor een nieuwe, belangrijke drempel.
Het is anderzijds frappant dat er nog zo veel aandacht is voor de bekendste, maar daarom niet langer de meest relevante beursindex ter wereld. Specialisten kijken naar de Standard&Poor’s500-index (S&P500) en de Nasdaq-index om de polsslag van de Amerikaanse beurs te voelen. De Dow-Jones is te lang in het klassieke industriële verleden van de Verenigde Staten blijven hangen om nog erg relevant te zijn. Maar als een historische kaap wordt aangetikt, dan willen we toch nog eens hulde brengen aan Charles Dow,die al in de negentiende eeuw met de index van start ging. Maar we denken dat er dit jaar toch minstens zoveel rendement zal te rapen vallen op de Europese als op de Amerikaanse aandelenmarkten.
DAT TRUMP OOK OP DE FINANCIËLE MARKTEN VOOR VUURWERK ZAL ZORGEN IS HAAST EEN ZEKERHEID.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier