Trop is te veel, zegt de belastingbetaler
Een mens gelooft zijn oren niet. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) bestelt een externe audit over de veiligheid in het Brusselse justitiepaleis om te horen dat het gebouw te veel in- en uitgangen telt. Kostprijs van de doorlichting? Pech. Zij die het kunnen weten, zijn met vakantie. Hoe dan ook, we kunnen ervan uitgaan dat niemand al de mensen te eten wil geven die voor minder geld dezelfde conclusie op papier zouden hebben gezet.
Omdat de ene audit de andere niet is en om het af te leren: een onafhankelijke doorlichting geeft aan dat de overheid blunderde bij de bouw van het nieuwe justitiepaleis in Antwerpen. Het zal 75 miljoen kosten, zei de Regie der Gebouwen. Het werden er 250 miljoen. Foutje van de politici, zegt de Regie. Foutje van de Regie, zegt de politiek. Zo kunnen we bezig blijven. Vast staat dat al dat gedoe de belastingbetaler miljoenen kost.
Bij de Regie moeten er toch een paar op het matje worden geroepen. Hun verweer zal overtuigender moeten klinken dan “op dit moment moeten wij dubbel zo hard werken omdat er heel wat mensen zijn moeten opstappen door enkele fraudezaken”. Een mens gelooft zijn oren niet.
Wie die ambtenaren op het matje moet roepen? De voogdijminister. En wie is dat? Didier Reynders (MR). Kijk eens aan. Wel, die moet zeer zeker ook even komen uitleggen waarom hij niet ingreep. En hij argumenteert beter niet dat hij te veel werk heeft als partijvoorzitter en vicepremier, en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen.
U bent nog niet overtuigd over de janboel die de overheid er soms van maakt? Neem dan de saga over de plaatsing van camera’s in het Brusselse justitiepaleis. Na oeverloos palaver gaat de dienst Monumenten en Landschappen in april akkoord met de plaatsing van tachtig camera’s. Het zou er nog aan mankeren. Maar dat is zonder Stefaan De Clerck gerekend, die vertelt dat het om niet meer dan oplapwerk gaat. Hij denkt al hardop over een gloednieuw gerechtsgebouw. Een mens gelooft zijn oren niet.
Heeft iemand ooit grondig onderzocht of het doenbaar is een paar in- en uitgangen van het paleis van justitie af te schaffen? Deuren gewoon te sluiten? Misschien moet er een nieuwe audit worden besteld om daarover uitsluitsel te krijgen. En nog een andere om te weten te komen waar de miljoenen zijn gebleven die in de begroting stonden voor de beveiliging.
Een nieuw paleis van justitie. En wat dan nog? Dat de overheid eerst eens orde op zaken stelt vooraleer we alweer vertrokken zijn voor een megaproject waarbij niemand in onze omvangrijke ambtenarij werk lijkt te maken van het in de hand houden van de kosten.
Dat kan allemaal beter. Dat moet allemaal beter. Veel beter. Zeker met het oog op de besparingsrondes die eraan komen. Geld verkwanselen en tezelfdertijd geld vragen. Trop is te veel, zegt de belastingbetaler.
Door Boudewijn Vanpeteghem
Misschien volstaat het enkele deuren te sluiten in het Brusselse justitiepaleis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier