Triatlons lopen om beter te ondernemen

Wouter Temmerman medewerker Trends

Over hoe je als drukbezette ondernemer tijd kan maken voor jezelf, is al heel wat inkt gevloeid. Wouter Van Beirendonck van Novid draaide de rollen om: hij stapte impulsief in een sportproject om een betere ondernemer te worden.

“Enkel als ik zelf mag meedoen.” Met dat antwoord trapte ondernemer Wouter Van Beirendonck ruim een jaar geleden zijn triatloncarrière af. Een andere triatleet had net gevraagd of Van Beirendonck met zijn bedrijf Novid het traject naar de Iron Man van Barcelona wou sponsoren. Omdat het als leverancier van audiovisueel materiaal op evenementen vooral business-to-businessgeoriënteerd is, zag Van Beirendonck weinig meerwaarde in sponsoring. Tenzij hij zelf zou deelnemen. “Ik hoopte iets te kunnen teruggeven aan mijn bedrijf.”

Met zeven andere zakenmensen bereidde hij zich een jaar professioneel voor en bracht de triatlon in oktober tot een goed einde. Maar Van Beirendonck wil het vooral hebben over wat dit project hem als ondernemer opleverde. Terwijl veel ondernemers hun managementvaardigheden in de strijd werpen om een sportief project te realiseren, ziet hij het net omgekeerd. “Ik ben door triatlon een betere ondernemer geworden. Het heeft mij vooral duidelijk gemaakt wat ondernemers nog te weinig durven te doen in hun bedrijf.”

Durven te veranderen

Van Beirendonck stelt vast dat ondernemers nooit tijd hebben en zich daar vaak achter blijven verschuilen. “Triatlon heeft me geleerd tijd te hebben voor zaken die belangrijk zijn. Het gaat om keuzes maken.” De vraag rijst of de uren die je neemt voor jezelf en je sport zich ooit terugverdienen. “Toch wel”, vindt Van Beirendonck. “Ik heb gemerkt dat de fysieke scherpte voor efficiënt werken zorgt. In een meeting na een stevige looptraining ben ik de wakkerste.”

Novid draait volgens de zaakvoerder zijn beste jaar ooit. “Dat ligt ook aan andere elementen, maar het is wel zo dat we bepaalde strategische beslissingen beter hebben genomen.”

Tijd nemen voor projecten die niet met het bedrijf te maken hebben, betekent ook dat medewerkers automatisch taken overnemen. Van Beirendonck vindt dat ondernemers hun verantwoordelijkheden moeilijk lossen. “Trainen creëerde korte afwezigheden. Dat was een kans voor werknemers om meer verantwoordelijkheid te nemen. Maar als ondernemer moet je ze ook durven los te laten. Het duurde even voordat ik kon aanvaarden dat je niet de enige bent die een taak tot een goede einde kan brengen.”

Van Beirendonck vond dankzij triatlon meer evenwicht tussen individueel functioneren en werken als team. “Een triatlon is een race van jezelf”, zegt hij. “Je kan geen hulp aanvaarden en je mag niet samen fietsen. Maar om ernaartoe te groeien, hebben we wel een groep gevormd en die groep duwt je vooruit. Bij Novid is het net zo: het zijn de individuele inspanningen en het teamgevoel die samen voor resultaten zorgen.”

WOUTER TEMMERMAN

Partner Content