TRACTEBEL EN DE AFFAIRE-ENRON
TEXANEN RIEPEN TE HARD.
Philippe Bodson, gedelegeerd bestuurder, antwoordt op de vraag of Tractebel net zoals Enron gevaar loopt ook aan de deur gezet te worden : “Ik meen van niet, wij zijn op een zachtere, meer beheerste wijze naar India getrokken dan de luidruchtige Amerikanen van Enron. Ik geef ons goede kansen dat we op een beheerste wijze met onze Indiase partners zullen kunnen verder gaan. “
In de lente van dit jaar ondertekende Tractebel een beginselakkoord met de Jindal Vijanyanagar Steel Ltd., de Karnakata State Electricity Board en de regering van de deelstaat Karnakata voor de bouw en uitbating van een elektriciteitscentrale met een kapaciteit van 2X120 MW bij de stad Toranagallu. De kostprijs van het projekt bedraagt ongeveer 10 miljard frank. De financiering moet eind dit jaar rond zijn.
Omdat India onvoldoende kapitaal heeft om de energieproduktie gelijke tred te laten houden met de sterk stijgende behoefte, zal de BJP met buitenlandse investeerders tot een verstandhouding moéten komen ; zoals ook de kommunistische regering in West-Bengalen dat al gedaan heeft. De affaire met Enron is een reaktie op de al te hoge prijs (in vergelijking met andere aanbiedingen) die de staat Maharashtra voor zijn elektriciteit aan Enron zal moeten betalen. Het bestaande kontrakt is zo nadelig voor India dat het bijna ondenkbaar is dat het zonder steekpenningen aan bepaalde politici uit de vorige (Kongres-) deelstaatregering is totstandgekomen.
“Wij staan niet toe dat Enron zich in India inkoopt als in een bananenrepubliek, ” dondert Jay Dubashi. Onder de BJP wordt India zeker geen bananenrepubliek waar westerse ondernemers ongehinderd door veiligheids-, milieu- en sociale voorschriften hun gang kunnen gaan. De BJP is als kandidaat-regeringspartij niet zinnens haar massabasis van zich te vervreemden door aan elke sociale politiek te verzaken, bijvoorbeeld door de sterk gekontroleerde huurprijzen volledig vrij te laten. Zij verbindt zich nog steeds tot “een niet-uitbuitende maatschappij-ordening geworteld in normen en waarden, strevend naar verdelende gerechtigheid”, wat konkreet wordt ingevuld met bijvoorbeeld “nationaal loonbeleid met koppeling van lonen aan prijzen”. Aan de omvangrijke zwarte binnenlandse ekonomie kunnen deze normen niet meteen opgelegd worden, aan buitenlandse vestigingen echter des te meer.
PHILIPPE BODSON (TRACTEBEL). “Wij zullen in India kunnen voortwerken aan ons projekt in de staat Karnakata. We gaan omzichtiger te werk dan de luide Texanen van Enron. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier