Corbeo is een producent en toeleverancier van touw in allerlei maten en gewichten en voor zeer diverse toepassingen. Een touw maken is ingewikkelder dan u misschien dacht, en vraagt een zeer specifieke woordenschat.
” Iedereen weet wat een koord is, maar de complexiteit van dat product wordt sterk onderschat. Wij vangen die complexiteit op voor de retailers. Dat is onze bestaansreden”, zegt Wilfried Baeten, de CEO van Corbeo. Hij legt uit dat de moeilijkheid is gelegen in de combinatie van verschillende basisgrondstoffen, productiemethoden en diameters. Vanuit Zele biedt Corbeo 1500 touwsoorten aan. “Vleestouw, metserstouw, sjortouw, macramétouw, composteerbaar tomatentouw: je kunt bij ons terecht voor zowat alle touwen, behalve voor klimtouw en voor maritiem touw”, zegt Baeten.
Corbeo werd midden jaren zeventig opgericht onder de naam Ledent Touw. In 2014 ging de familie Ledent op zoek naar een overnemer. Wilfried Baeten en zijn echtgenote Silvie Goeminne hapten toe. “We zochten al langer een bedrijf waarin we samen konden ondernemen”, vertelt Baeten. “Twee criteria stonden voorop: het moest een tastbaar product zijn en het moest toekomstbestendig zijn. Ledent was net begonnen met eigen productie. Dat heeft ons over de streep getrokken. Ik denk dat het voor pure groothandelsbedrijven lastig wordt.”
Bij de overname van het bedrijf stond de eigen productie in voor 5 procent van de omzet. Intussen is dat 40 procent. De omzet steeg van 3,8 miljoen euro in 2014 naar 6 miljoen in 2020. Er werken 25 mensen voor Corbeo. In 2019 verhuisde het bedrijf naar een nieuw gebouw op het industrieterrein in Zele. “De coronacrisis hebben we vooral gevoeld tijdens de lockdown, omdat we veel aan retailers leveren zoals doe-het-zelfzaken, tuincentra en hobbywinkels”, zegt Baeten. “Gelukkig hebben we ook enkele belangrijke Nederlandse klanten. In Nederland moesten de winkels niet sluiten. Op onze productie heeft corona weinig impact. Ons nieuw gebouw is lekker ruim en de werkposten liggen vrij ver uit elkaar.”