Topman stapt onverwachts op

© ISTOCK

Vorige week nam Enrico Bastianelli, de CEO van Bone Therapeutics, onverwachts ontslag om persoonlijke redenen. Hij bekleedde die functie sinds 2006, het jaar dat Bone werd opgericht als spin-off van de ULB. Het Waalse biotechbedrijf ontwikkelt botvormende celtherapieproducten voor het herstel en de preventie van botbreuken. Het nieuws over het vertrek van Bastianelli zette het aandeel opnieuw onder druk. De koers had al ruim 35 procent verloren sinds begin augustus de lock-upperiode was afgelopen – de periode waarin de financiers die vóór de beursgang hadden geïnvesteerd, niet vrij hun aandelen konden verhandelen. Een van de geldschieters van het eerste uur, Theodorus II, een zaaikapitaalfonds van de ULB, ging onder de deelnamedrempel van 5 procent.Wij zijn ook verrast door de timing van het vertrek van Bastianelli, anderhalf jaar na de IPO, maar we gaan ervan uit dat het project voldoende op de sporen staat en dat het bestaande management het verder kan ontwikkelen. Het team werd dit jaar versterkt met de benoeming van Benoît Champluvier tot chief technology en manufacturing officer. Bastianelli wordt vervangen door interim-CEO Thomas Lienard, die sinds eind vorig jaar mee de strategische lijnen uitzette als chief business officer. Technologisch heeft Bone Therapeutics in zijn onderzoeksgebied een jarenlange voorsprong. Het heeft weinig tot geen bekende concurrentie, tot en met het preklinische onderzoek. Het ontwikkelde twee producten: PREOB, een autoloog botvormend celtherapieproduct, dat wordt gemaakt uit beenmergcellen van de patiënt, en ALLOB, een allogeen botvormend celtherapieproduct, gemaakt uit beenmergcellen van een gezonde vrijwilliger.

Met PREOB lopen twee fase IIb/III-studies, tegen osteonecrose (het afsterven van het heupbeen) en niet-helende botbreuken. In de eerste helft van 2017 start in de Verenigde Staten een fase III-osteonecrosestudie met PREOB als eerste klinische studie. Die stap moet het bedrijf een significante extra uitstraling geven. Er zijn ook plannen voor een tweede studie in de Verenigde Staten met ALLOB. Het marktpotentieel ervan is veel groter, gezien de belangrijke voordelen op het gebied van dosering, logistiek en schaalbaarheid. Daarom is het veel aantrekkelijker voor de grote farmaspelers. De beslissing eerder dit jaar om in het onderzoeksprogramma naar ernstige osteoporose – een miljardenmarkt – om te schakelen van PREOB naar ALLOB was dan ook zeer goed nieuws.

In 2017 start een fase II-studie. Begin oktober bleek uit een fase I/IIa-studie met ALLOB dat de eerste groep van acht patiënten die een lumbale vertebrale fusieoperatie moesten ondergaan de vooropgestelde doeltreffendheidsresultaten haalden. De volledige studieresultaten bij zestien patiënten volgen in het tweede kwartaal van 2017. Daarnaast is het de komende kwartalen uitkijken naar de verdere resultaten in de fase II-studie met ALLOB bij traag helende breuken. Zeven van de eerste acht patiënten haalden positieve werkingsresultaten, en na succes bij minstens vijf van de volgende acht patiënten mag de studie vervroegd worden afgesloten.

Conclusie

De markt twijfelt aan het potentieel van Bone Therapeutics. Bovendien houdt ze er rekening mee dat het bedrijf, in de lijn van de verwachtingen bij de IPO, tegen begin 2018 op de een of andere manier zijn kaspositie (26,6 miljoen euro eind juni) moet versterken. We bevestigen ons koopadvies, maar zoals altijd bij biotechaandelen is het risico hoog.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Al verschenen op insidebeleggen.be op 14 oktober

DE MARKT TWIJFELT AAN HET POTENTIEEL VAN BONE THERAPEUTICS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content