TONY LEUNG. MET ALLE CHINEZEN
Met zijn ravenzwart haar en zijn GSM-telefoon in de hand lijkt de 41-jarige Tony Leung (voluit Leung Kwong Chung) wel het archetype van de Chinese entrepreneur waar ook ter wereld. Binnen de Chinese gemeenschap in Vlaanderen, en vooral in het Antwerpse, is hij gekend als de voorzitter van de Vereniging van Chinese Zelfstandigen in België, een vzw die werd opgericht eind ’92 en die haar kantoren heeft in het Antwerpse “China Town”, in de Arteveldestraat. Een rommelige, vuile, drukke buurt vol eethuizen en wat onduidelijke winkels. Een kopie van de zovele China Towns in andere grootsteden. “Onze bedoeling is de Chinese zelfstandigen te helpen in hun bedrijvigheden, te zorgen dat hun kinderen goed studeren en maatschappelijk slagen én daarbij ook respekt opbrengen voor de familie. Velen van de jongere generatie willen weg uit de restaurantbusiness en moeten dus elders aan de bak zien te komen, op gelijke voet met de Belgen. Onze groep moet ekonomisch sterk zijn, ” zegt Tony Leung. De oude confucianistische tradities van hard werken, studeren en respekt voor de clanoudste moeten voortgezet.
Op dit ogenblik telt de vereniging een 80-tal aangesloten restaurants, waarvan de meeste gerund worden door mensen uit Hongkong. Tony Leung zelf werd in 1954 geboren op Hong Kong Island en studeerde er hotelschool. In de Britse kroonkolonie is zijn familie gekend : broer Winston Leung is als lid van het Supreme Court een sleutelfiguur in het Britse rechtssysteem ginds. Verder heeft hij nog twee broers in België. De ene runt een restaurant in Deurne, de andere baat een “meeneemchinees” uit in Herentals.
In 1974 kwam Tony Leung naar België. Hij werkte zes jaar lang als kok in allerlei Chinese restaurants in Antwerpen. In 1981 opende hij in Herentals een Chinese traiteurzaak, die hij in 1987 overliet aan zijn broer. Zelf kocht hij op dat moment het restaurant China Paradise in Herenthout. “Een Chinees werkt te hard en te lang in zijn restaurant zodat er van sociaal kontakt met de Belgische buren niet veel in huis komt. Dat is spijtig. Een Chinees in den vreemde is als een steen in het water. Ook na duizend jaar is die steen niet opgelost in dat water, ” verklaart Tony Leung. Misschien kan de “Chinese dag” die zijn vereniging op 7 oktober organizeert op het Antwerpse De Conincksplein daar toch wat verandering in brengen ?
TONY LEUNG (VERENIGING CHINESE ZELFSTANDIGEN) “Een Chinees in den vreemde is als een steen in het water : ook na duizend jaar is die niet opgelost. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier