tips Van de analisten

Nog voor de euforie van het Europese reddingsplan de markten bereikte, deed Cash een analistenrondvraag. Daaruit bleek dat bijna 80 % van de analisten een correctie als koopkans zag.

Liefst negen analisten namen nog voor de correctie en de herstelbeweging van maandag deel aan onze rondvraag. De consensus (87,5 %) wees duidelijk op een correctie. “Een correctie is trouwens gezond”, vertelde Rik Dhoest ons. “Het gebrek aan politieke besluiteloosheid heeft geleid tot waar we vandaag staan. De markt heeft in Europa nood aan sterke signalen van leiderschap.” Het sterke signaal dat de markten dit weekend van Europa kregen in de vorm van een reddingsplan van 750 miljard euro heeft zijn effect op de beurzen dan ook niet gemist.

We vroegen de analisten ook om enkele tips, zowel sectoren als individuele namen. Die willen we u niet onthouden.

– Accuro Hans De Schauwer

Accuro heeft momenteel een voorkeur voor Europese aandelen die zijn blootgesteld aan de groeilanden. De Schauwer denkt onder meer aan CFE, Bolloré, Vallourec en Siemens. Verder ziet hij kansen in de energie- en nutssector (GDF Suez, Kon. Olie, PEO) en telecom (Mobistar en Belgacom). Ook de goudmijnen vallen in de smaak, net als de holdings, die een goede spreiding hebben.

– Axa Pol Pierret

Axa verkiest hoogdividendaandelen met een sterke visibiliteit of aandelen in de emerging markets (regelmatige beleggingen). Dat kan rechtstreeks of onrechtstreeks. “Ik denk onder meer aan Amerikaanse of Europese ondernemingen in de voedingssector die 40 % van hun omzet uit de groeilanden halen (Danone, Unilever enzovoort).

– Delta Lloyd Rik Dhoest

“We blijven banken en verzekeraars onderwegen. We overwegen voeding en telecom met Belgacom, KPN en Telenet. We voelen ons nog altijd comfortabel bij onze kooplijstjes: Colruyt, GBL, Telenet, Kinepolis en Nyr-star. Bij de smallcaps hebben we het volste vertrouwen in Van de Velde en Melexis (iedere daling is een opportuniteit). Ook Wereldhave Belgium lijkt ons interessant.” Internationaal ziet Delta Lloyd iets in Apache, Philips, Ahold en Unilever.

– Dexia Koen Maes

Dexia onderweegt de banken – waarvan de winstgevendheid zou kunnen blijven lijden onder de geringe kredietgroei en balansproblemen – ten voordele van energie en gezondheid. “Met een olieprijs van 80 dollar voor een vat en aantrekkelijke waarderingen kan de energiesector outperformen, ondanks een hogere volatiliteit door de ramp in de Golf van Mexico. De farmaceutische bedrijven lijden onder patentverliezen, maar dat is niet echt verontrustend. De groei in de opkomende landen blijft voortreffelijk. Bovendien is de hervorming van de gezondheidssector in de VS achter de rug, zonder negatieve gevolgen voor de sector. Ook de technologiesector kan ons bekoren. De sector heeft de balansen sterk verbeterd, heeft veel cash en weinig schulden.”

“We bevoorrechten bovendien kwaliteitsvolle ondernemingen die een standvastige groei (GARP: Growth At Reasonable Price) hebben, zoals BG Group, Safran en Danone.”

– KBC Patrick Casselman

KBC verkiest aandelen met een hoog dividendrendement en global leaders. Die geografisch gediversifieerde multinationals hebben doorgaans een dominante marktpositie en prijszettingsmacht. “Ze kunnen mee profiteren van de sterke groei van de opkomende markten en zijn bovendien minder volatiel dan de groeilanden zelf.” Daarnaast geeft KBC ook de voorkeur aan de technologiesector, omwille van de overtuigende winstgroei.

– Petercam Johan Van Geeteruyen

“Koop rustig bij zwakte en benut opportuniteiten zoals het olielek in de Golf van Mexico. Er is een overdreven waardevermindering opgetreden die binnen 12 tot 18 maanden een mooie return kan opleveren. Verkoop de duurdere aandelen en houd/koop de goedkopere kwaliteits- en rendementswaarden die in de rally zijn achtergebleven.” Petercam legt de focus op groeilanden, aandelen met een belangrijke exposure aan de groeilanden en Amerikaanse aandelen. De VS zou immers vroeger uit de crisis komen dan Europa. Ook dividend-, infrastructuur-, energie- en landbouwaandelen zijn aantrekkelijk.

– Van Lanschot Bankiers Luc Aben

Beleggers kiezen best voor defensievere sectoren zoals farma, niet-duurzame consumptiegoederen en nutsvoorzieningen. “Cyclische sectoren worden best afgebouwd. Ze hebben een groot voorschot genomen op een blijvend conjunctuurherstel en zijn gevoelig voor ontgoochelingen. Ook de financiële sector mijden we.”

KVW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content