TIJDEN VAN CRISIS

Het Kortrijkse winkelvastgoed kende in de jaren ’60 en ’70 hoogdagen, maar maakt nu een crisisperiode door. De stad liet de winkelwandelstraten te lang verkommeren, het gebrek aan grote winkelruimten in de Kortrijkse binnenstad joeg de grote trekkers weg uit het centrum, er is geen sprake meer van een winkelommegang, het winkelcentrum Ring Shopping beconcurreert de binnenstad en de huurprijzen liepen enkele jaren geleden al te hoog op.

De stad stelt veel hoop op de uitvoering van het Farando-project (winkelgebeuren herinrichten en koppelen aan andere functies binnen de stad). Maar de handelaars vragen maatregelen die nu dadelijk resultaat opleveren. Een duidelijker en doeltreffender verkeersplan in de eerste plaats. Een verkeersluwe in plaats van een verkeersvrije binnenstad. “Weg met het onbereikbare winkeleiland dat men van de binnenstad heeft gemaakt,” klinkt het.

De problemen hebben in elk geval al voor een prijsdaling gezorgd. De drempelgelden smolten als sneeuw voor de zon. En nu worden ook de huren aangetast. Maar die waren enkele jaren geleden dan ook ongewoon hoog opgelopen. Momenteel betaalt men voor een winkelpand op een topligging (de Korte en de Lange Steenstraat) van gemiddeld 85 m² in regel zowat 85.000 frank per maand.

De echt grote trekkers als P&C en M S trokken naar het winkelcentrum Ring Shopping (dat een woelige geschiedenis achter de rug heeft, maar sinds Devimmo het beheer overnam aan de beterhand is). In de Lange en Korte Steenstraat waren de panden hen te klein (en waarschijnlijk de huurprijs te hoog). In deze twee winkelstraten vindt men wèl nog ensiegnes als Mexx, Kookaï, Casa, Mach 3 (Korte Steenstraat) en Pearle Vision, Panos, Bally, Veritas en Kruidvat (Lange Steenstraat).

Volgens Geert De Ras van makelaar Alpha is er momenteel weinig vraag naar winkelvastgoed in Kortrijk. Of beter : er is vraag, maar alleen tegen realistische prijzen. Wie gekke huurbedragen vraagt, zal nauwelijks belangstellenden zien opduiken. Hij noemt 10.000 frank per m² per jaar een realistische huurprijs voor een pand op een topligging in Kortrijk.

Een enquête van Alpha bij meer dan 100 filiaalbedrijven en distributiezaken met meer dan één vestiging leidde tot de samenstelling van een top-10 van de meest gevraagde steden als locatie voor een nieuwe vestigingplaats. Kortrijk komt niet in deze top-10 voor, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mechelen, Sint-Niklaas en Aalst. Een veeg teken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content