Tijd voor de hoofdschotel

Het Antwerpse multimediabedrijf Hogadata Benelux heeft het goed getimed. Nu de schoolpoorten gisteren 1 september weer geopend werden, staat het klaar met een “revolutionaire” opleidingsmethode voor het beroeps- en technisch onderwijs. Opent vier jaar onderzoek en ontwikkeling ook de poort naar bedrijfswinst?

Weet u hoe u het best een tomaat pelt? Of hoe u tewerkgaat als u ‘paling in ‘t groen’ wil bereiden?

Indien het antwoord op één van deze vragen negatief is, kan u een kookboek ter hand nemen. Maar het kan ook moderner: met een cd-rom bijvoorbeeld van het Antwerpse Hogadata Benelux. Hogadata (wat staat voor Hotellerie Gastronomie Data) is gespecialiseerd in de productie van softwarepakketten voor de horeca. In 1994 bracht het zijn eerste vertaal-cd-roms voor culinaire termen op de markt: de Tragastro-reeks. En een jaar later ontwierp het een trainingssysteem op maat voor de horecasector: een programma dat stap voor stap en audiovisueel uiteenzet hoe u een welbepaald basisgerecht moet klaarmaken of hoe u bepaalde kooktechnieken onder de knie kan krijgen.

REVOLUTIE.

Vandaag, vier jaar later, heeft het Antwerpse multimediabedrijf een opleidingssysteem klaar dat naar eigen zeggen een revolutie kan veroorzaken in het beroeps- en technisch onderwijs. Craftstep is een stemgestuurde en meertalige technologie die dient als ondersteunend lesmateriaal voor beroeps- en technische opleidingen. Via Craftstep wordt de leerling, aan de hand van didactische foto’s op een computerscherm en bijbehorende uitleg, stap voor stap begeleid bij het inoefenen van een bepaalde werkmethode of ambachtstechniek.

“Typisch voor dit systeem is dat het visuele presentatie, besturing via de stem en meertaligheid combineert. Al onze producten worden standaard in zeven talen geleverd,” verheldert managing director Arike Vermazen. Zij is het operationele brein van het bedrijf en vormt met chief executive officer (CEO) Paul van den Heuvel de drijvende kracht achter Hogadata. Van den Heuvel, die de onderneming in 1988 stichtte en net als Vermazen uit het hotelwezen komt, staat in voor de strategische beslissingen.

Een eerste prototype van de technologie implementeerde Hogadata al in 1997. Dat gebeurde in opdracht van de Nederlandse Stichting Vorming Horeca (SVH). De SVH, die het Nederlandse horeca-onderwijs organiseert en certificeert, heeft het systeem intussen in 8000 leerbedrijven geïmplementeerd. Vermazen: “Vorig jaar hebben we, samen met Jo Lernout van Lernout & Hauspie Speech Products, de prototypes voorgesteld aan hotelscholen in Europa en de Verenigde Staten. De reacties waren positief: eindelijk eens een softwaretoepassing voor het technisch onderwijs, zo werd gezegd.”

In november komt de definitieve versie van Craftstep op de markt. Zo’n vijftig hotelscholen – uit de Benelux, Frankrijk en Italië – hebben al ingetekend. Voor het eerst kan de poort naar bedrijfswinst opengaan.

FLV FUND.

Het multimediale trainingssysteem wekte alvast de belangstelling op van het FLV fund, het Ieperse durfkapitaalfonds voor taaltechnologie. Hogadata kreeg begin 1998 van het FLV fund het statuut van ‘bevoorrechte partner voor Pc & Multimedia’. In juni 1998 nam het een participatie van 45% in Hogadata en FLV-topman Philip Vermeulen trad toe tot de raad van bestuur. Tot op heden investeerde FLV fund zo’n 4 miljoen dollar in Hogadata. En gisteren, 1 september, nam de ontwikkelingscel van Hogadata haar intrek in Flanders Language Valley in Ieper.

Het FLV-geld gebruikt Hogadata onder meer om zijn Craftstep-technologie aan te passen voor andere beroepsopleidingen, onder meer voor hout- en meubelbewerking, en voor automechanica.

Dat Hogadata zijn horizon verruimt, blijkt ook uit een aanpassing van de juridische structuur. Alle activiteiten die verband houden met hotellerie werden onlangs ondergebracht in een aparte nv, Hogadata Hospitality Systems. Het is een 54%-dochter van Hogadata Benelux nv en is voor de overige 46% eigendom van FLV fund. In de toekomst behoort ook de oprichting van een nv Hogadata Autotechnology tot de mogelijkheden.

EVB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content