Tiffany, juwelier van de eeuwige liefde

Het juweliershuis TIFFANY viert dit jaar de 130e verjaardag van zijn beroemde ring Tiffany®Setting. © Tiffany

Een vrouw kijkt minstens een miljoen keer naar haar verlovingsring. Het juweliershuis TIFFANY viert dit jaar de 130e verjaardag van zijn beroemde ring Tiffany®Setting. Melvyn Kirtley, Chief Gemmologist bij ‘de juwelier van de eeuwige liefde’, gaf Trends Style een inkijk in de savoir-faire van het huis.

In 1848 kroonden de New Yorkse kranten Charles Lewis Tiffany – de stichter van het gelijknamige juweelmerk – tot ‘koning van de diamant’. Allesbehalve ten onrechte. Tiffany was geobsedeerd door diamanten en zijn selectiecriteria waren ongelooflijk streng. Van de diamanten die het waard zijn om op een juweel te figureren (een fractie van de tonnen erts die worden opgedolven) behield hij alleen de meest uitzonderlijke exemplaren. Visionair als hij was, droomde de juwelier ook van een ring die de schoonheid van die diamanten maximaal zou accentueren. Een droom die hij waarmaakte in 1886.

DE DIAMANT BOVEN OP DE RING

In 1886 zag de fameuze Tiffany®Setting het licht. Hij zou de verlovingsring bij uitstek worden. Het geheim ? Een revolutionair design met zes klauwtjes in platina dat de diamant boven op de ring plaatst. Zo kon de diamant nog meer schitteren, aangezien het licht zich door alle geslepen facetten van de steen verspreidt. De Tiffany®Setting betekende een grote doorbraak voor de juweelkunst, tot dan werden alle diamant-ringen gemonteerd in ‘serti clos’ (een gesloten zetting). Met zijn stunt lanceerde Charles Lewis Tiffany een wereldwijde modetrend die al zeer snel ook een echte traditie werd.

Een traditie die het huis al 130 jaar van generatie op generatie doorgeeft. De iconische Tiffany®Setting geldt sinds zijn creatie als een symbool van ‘eeuwige liefde’. Dit jaar viert de mythische diamanten verlovingsring zijn 130e verjaardag. Een aanleiding voor Trends Style om zich samen met Melvyn Kirtley, Chief Gemmologist bij Tiffany, te buigen over de savoir-faire die voorafgaat aan het – letterlijk – schitterende resultaat. Sinds jaar en dag getuigt het merk van vakmanschap in de New Yorkse ateliers van het merk.

EEN KWESTIE VAN 4 + 1 = 5

Melvyn Kirtley legt uit dat de kwaliteit van een diamant beoordeeld wordt aan de hand van een ensemble van criteria, doorgaans de ‘4 c’s’ genoemd. De slijpkwaliteit (‘cut’), de zuiverheid (‘clarity’), de kleur (‘colour’), en het gewicht dat wordt uitgedrukt in karaat (‘carat’). Op die vier criteria doet het huis nooit toegevingen (geen enkele) en het voegt er zijn eigen, vijfde criterium aan toe: ‘présence’. “De combinatie van deze vijf criteria bepaalt de selectie van elk van onze diamanten.”

De kwaliteit van een diamant wordt beoordeeld aan de hand van een ensemble van criteria.
De kwaliteit van een diamant wordt beoordeeld aan de hand van een ensemble van criteria.© Tiffany

De graad van zuiverheid van een diamant is essentieel, omdat die een directe impact op de schoonheid en waarde van een steen heeft. “Bijna alle diamanten dragen bepaalde imperfecties in zich, wat we inclusies noemen”, zegt Kirtley. “Ons labo bestudeert alle stenen. Exemplaren die niet aan onze exclusieve Tiffany-eisen inzake zuiverheid voldoen, schuiven we onverbiddelijk terzijde.” Het merk doet dus zijn eigen onderzoek, waarbij het meer dan eens de bestaande evaluatierapporten negeert. En in geval van twijfel, als de graad van zuiverheid zich tussen twee categorieën in bevindt, wordt de steen systematisch in de laagste categorie ondergebracht.

Wat kleur betreft : hoe kleurlozer een diamant, hoe waardevoller. De ideale diamant wordt gekenmerkt door de volledige afwezigheid van kleur. Kirtley : “Kleur is in de meeste gevallen het gevolg van zeer kleine onzuiverheden in de steen. Die raken niet door onze selectie. De kleur van een diamant bepalen we aan de hand van erkende maatstaven.”

Kleur is meestal het gevolg van kleine onzuiverheden in de steen. Hoe kleurlozer een diamant, hoe waardevoller. De ideale diamant heeft geen kleur.

Het gewicht van een diamant wordt dan weer gemeten in karaat, het equivalent van 0,20 gram. Tiffany weegt zijn diamanten tot op een duizendste van een karaat. Maar het gewicht van een steen is niet het belangrijkste : een kleine diamant is soms mooier dan een groter maar minder kwaliteitsvol exemplaar.

“Ook het slijpen is ongelooflijk belangrijk, want het is de gelijkmatige kwaliteit ervan die het verschil gaat maken”, vervolgt Kirtley. Inderdaad, meer nog dan elke andere factor bepaalt de precieze positionering van de facetten de schoonheid van de steen. Want het is die positionering die een ideaal evenwicht tussen schittering (het weerkaatste licht), ‘vuur’ (de lichtverstrooiing) en fonkeling (de afwisseling tussen licht en donker, en de flitsen bij de verplaatsing van de diamant) mogelijk maakt. “De hoek van elk facet wordt vormgegeven en gemeten volgens onze uiterst precieze en specifieke Tiffany-normen.”

En het fameuze vijfde criterium ? Melvyn Kirtley licht toe wat Tiffany bedoelt met ‘présence’. “Dat is een ensemble van elementen die nog verder gaan dan de ‘4 c’s’ en die betrekking hebben op de precisie van het slijpen, de symmetrie en de kwaliteit van het polijsten.” Om een perfecte precisie te verkrijgen, wordt vooraf een geometrisch plan uitgewerkt voor de vorm, grootte en hoek van elk facet van de briljanten. De symmetrie wordt dan weer bepaald door een complex geheel van metingen en inspecties die ervoor zorgen dat het resultaat de heersende norm van de sector ruim overstijgt. En het polijsten ? “De kwaliteit ervan is primordiaal en evalueren we aan de hand van een instrument dat de lichtreflectie meet.” Allemaal factoren die bijdragen tot de unieke schoonheid van deze diamanten die alom voor hun uitzonderlijke kwaliteit worden geprezen.

STRIKT IN ETHIEK

Die vijf criteria worden nog aangevuld met een voorwaarde waar niet aan te tornen valt : Tiffany gebruikt alleen ‘propere’ diamanten. Vandaar dat Tiffany in 2002 (een jaar voor de inwerkingtreding van het ‘Kimberley Proces Certificatie-schema’, een samenwerkingsakkoord dat de illegale uitvoer van zogenoemde ‘conflictdiamanten’ wil tegengaan) Laurelton Diamonds oprichtte. Dat filiaal controleert de wereldwijde bevoorradingsketen en staat in voor de aankoop, het slijpen en het polijsten van de edelstenen.

Tiffany gebruikt alleen 'propere' diamanten.
Tiffany gebruikt alleen ‘propere’ diamanten.© Tiffany

Het sociaal en ecologisch geëngageerde Tiffany heeft er altijd een erezaak van gemaakt om op ethisch vlak de meest strikte normen te hanteren. “Daar bestaat geen enkele discussie over”, bevestigt Melvyn Kirtley. Deze strenge ethiek vertaalt zich in een fairtradepolitiek en extreem strenge voorwaarden op het vlak van de selectie van de mijnen, de integriteit, traceerbaarheid, veiligheid en hygiëne in de ateliers, en het respect voor het leefmilieu.

Aangezien de Tiffany®Setting zijn 130e verjaardag viert en nog niks verouderd is, zouden we ons kunnen afvragen of de ring correspondeert met een bijzonder type vrouw (of koppel). Het antwoord luidt neen. “De klassieke schoonheid van deze ring, de kwaliteit van de briljant, het design van het montuur – aangepast aan het gewicht en formaat van elke steen – en de algehele savoir-faire creëren deze elegante look die een stijl op zichzelf is”, vindt Melvyn Kirtley. Maar wie is dan de typische ‘Tiffany-verloofde’? “Een vrouw die droomt van de mooiste verlovingsring, ongeacht het formaat. Een ring die ze haar hele leven zal dragen. Dat is een droom die alle vrouwen koesteren.”

www.tiffany.com

TEKST NATHALIE MARCHAL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content