THEORETISCHE KAPITALIST
“Dat is een koopwaardig aandeel,” of “eind dit jaar staat de Bel20 op 3500 punten,” tot dergelijke uitspraken laat Hugo Lasat zich niet verleiden. “Omdat het onverstandige uitspraken zijn als je ze niet in een referentiekader plaatst,” zegt de 34-jarige algemene directeur van Cordius. Aan het hoofd van de vermogensbeheerder die begin dit jaar ontstond uit de fusie tussen Bacob en Artesia (het voormalige Paribas België) en een portefeuille van meer dan 300 miljard frank beheert, staat geen beursgoeroe maar een jonge manager die zweert bij het modelmatig kwantificeren van risico’s en rendementen en daarvoor rekent op zijn hele team. Hugo Lasat: “Tal van factoren beïnvloeden de financiële wereld. Als je geen systeem hebt, ben je een speelbal van het ‘hot topic’ van het moment. Daarom moet je objectiveren en de dominante factoren in kaart brengen. Pas dan kan je aan je klanten vertellen welk rendement waar vandaan komt en welke risico’s daaraan vasthangen. Vermogensbeheer is een wetenschap geworden en niet langer een kunst.”
Toch wisten we een – uiteraard modelmatig onderbouwde – voorspelling te ontfutselen van de vermogensbeheerder: “Op het eind van het jaar verwacht ik dat de Europese aandelen hoger noteren dan vandaag. We becijferden immers dat de risicopremie op aandelen na de jongste koersdalingen gestegen is tot 4% tegenover 1% enkele maanden terug.”
Hugo Lasat vindt het aangenaam om “in theorie de kapitalist uit te hangen.” De voormalige scoutsleider studeerde Handels & Financiële Wetenschappen, het masterprogramma inbegrepen, aan de Vlekho. Arthur Andersen rekruteerde Lasat om er twee jaar lang de auditafdeling te versterken. “Ik zag die periode als een toch wel noodzakelijke aanvulling op mijn studies. Ook deed ik in die periode mijn legerdienst, wat me de gelegenheid gaf eens goed na te denken over wat ik echt wilde.”
Hugo Lasat herinnerde zich de wijze raad die Wilfried Janssen, voormalig afgevaardigd bestuurder van de Kredietbank, hem ooit gaf om vóór zijn 35ste vier à vijf verschillende jobs uit te oefenen in de financiële wereld om er carrière te maken. Hugo Lasat begon eraan bij Bacob waar hij in de periode 1988-1992 meewerkte aan de uitbouw van het vermogensbeheer, dat toen nog in zijn kinderschoenen stond. In 1992 schoof Hugo Lasat door naar AG Asset Management en werd er hoofd van het aandelenbeheer, wat hem een zitje in het directiecomité opleverde. Vanaf 1995 maakt Lasat het mooie weer bij Paribas, eerst als adjunct-directeur, later als directeur van het vermogensbeheer. Een job met leuke kanten: “In een bedrijf met een wereldwijd netwerk kon ik veel internationale contacten leggen. En dat ze in Parijs en Londen moesten erkennen dat ook een Belg iets te vertellen kan hebben, deed me plezier.” In mei 1997 was voor Lasat de cirkel rond, toen Bacob Paribas België overnam.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier