The Perfect Storm & The Patriot

In de Verenigde Staten kwamen twee megaproducties, beide geregisseerd door Duitse filmmakers, gelijktijdig in de zaal.

Bij ons scheiden veertien dagen de release van The Perfect Storm en The Patriot. In de Verenigde Staten versloeg het zeemansdrama de Amerikaanse vrijheidsstrijd met lengtes aan de kassa. Beide films spelen in op door en door Amerikaans sentiment: The Perfect Storm verheerlijkt het heroïsme tegenover natuur en familie. The Patriot plaatst heroïsme als standaard voor het overleven van de Amerikaanse waarden in het algemeen. Leuk detail is dat beide films geregisseerd werden door een Duitse cineast. Voor The Perfect Storm nam Wolfgang Petersen in de regiestoel plaats. Petersen werd met open armen in Hollywood ontvangen nadat zijn Das Boot internationaal scoorde. Zijn Amerikaanse producties variëren van uitstekend ( In the Line of Fire) tot middelmatig ( Outbreak, Air Force One).

Roland Emmerich dompelt The Patriot in een dreigende clair-obscurfotografie. Met Independence Day toonde Emmerich zich nog een groter patriot dan de meeste collega’s uit Hollywood. Na het met speciale effecten overladen, maar debiele Godzilla, steekt Emmerich terug de loftrompet op zijn gastland in The Patriot.

Kiezen tussen beide films is kiezen tussen slijmerig patriottisme en stroperig sentiment. In The Patriot verdedigt Mel Gibson zijn zonen en dochters tegen de Britse overheersing en scheurt hij met de handgenaaide Amerikaanse vlag in de handen over het slagveld. Er is een scène waar hij eventjes zijn Mad-Maxpersonage mag bovenhalen. De rest van de film wordt netjes opgedeeld tussen heldhaftige gevechten en vaderlandslievende gevoelens. De wreedheden van de oorlog, de onrechtvaardigheid en het verraad worden door componist John Williams van triomfantelijke melodieën voorzien. Aan de rechtvaardiging van geweld en doodslag voor gezin en vaderland wordt tevens de bevrijding van de Afrikaanse slaven gehangen. Mooi Amerika!

De tragedie van The Perfect Storm is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Alsof dit iemand iets kan schelen! De opgeroepen gevoelens zijn tranerig melodrama van het ergste soort.

The Perfect Storm situeert zich in het rampenfilmgenre. De situaties zijn in die mate voorspelbaar dat ze een deel van het plezier verbrodden. George Clooney en Mark Wahlberg leveren een ongelijke strijd met hun vissersboot tegen een orkaan. Parallel aan hun gevecht tegen de torenhoge golven, worden de lotgevallen van een reddingsteam gemonteerd.

Petersen ensceneert de scènes op zee als binnenhuisdrama’s. De boten en de helikopter die door de perfecte storm opgeslorpt worden, brengt Petersen bijzonder spectaculair en spannend in beeld. De stroop moet er evenwel bijgenomen worden.

Piet Goethals

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content