Test uw capaciteiten als belegger

Op 8 februari 2010 gaat de jaarlijkse beleggerscompetitie van start, een initiatief van Cash, Keytrade Bank en De Standaard, in samenwerking met Inside Beleggen en Kanaal Z.

Van maandag 8 februari tot maandag 31 mei 2010 kunt u risicoloos uw beleggerscapaciteiten uittesten. Iedere natuurlijke persoon van 18 jaar en ouder met domicilie in België kan aan de wedstrijd deelnemen. U kunt zich nu al inschrijven via de website www.beleggerscompetitie.be Daar kunt u ook de lijst met prijzen bekijken. Deelname is gratis.

In een notendop

Iedere deelnemer beschikt over een fictief kapitaal van 100.000 euro dat hij of zij kan beleggen in geselecteerde aandelen genoteerd op Euronext Brussel, Amsterdam en Parijs of in trackers genoteerd op die beurzen. Om de competitie een realistisch cachet te geven, hebben we enkele beperkingen ingevoerd. Zo kunt u maximaal 10.000 euro in één aandeel investeren of 20.000 euro in één tracker. Voorts mag u alleen aandelen kopen met een koers van 1 euro of meer en een beurskapitalisatie (aantal aandelen x de koers) van meer dan 250 miljoen euro. Per periode van zeven dagen mag u maximaal 20 verrichtingen uitvoeren en per effect slechts één transactie per dag. Houd er rekening mee dat de koersen die u ziet met minstens vijftien minuten vertraagd zijn. Bij iedere transactie komen er uiteraard kosten kijken, maar de tarieven die Keytrade Bank hanteert, zijn meer dan redelijk. Voor orders tot 5000 euro bedragen die 14,95 euro en voor grotere orders 24,95 euro. Voor orders van minder dan 2500 euro op Euronext Brussel geldt het gunsttarief van 7,50 euro. Daar komt nog de beurstaks van 0,17 % bovenop. Wanneer u dit leest, is de proefweek begonnen. Na afloop daarvan worden de tellers opnieuw op 100.000 euro gezet en op maandag 8 februari 2009 begint de competitie echt. Er zijn verschillende tussenklassementen voorzien. Meer informatie daarover vindt u op de website.

Bij de beleggerscompetitie wordt er met fictief geld gespeeld. Gaat het mis, dan blijft u achteraf niet met een financiële kater zitten. De bedoeling van een competitie als deze is beleggers vertrouwd te maken met aandelen. Beperk u echter niet tot Belgische aandelen die u kent. Op de Nederlandse en Franse beurs noteren immers ook interessante waarden. Trackers scheppen nieuwe mogelijkheden. Trackers of Exchange Traded Funds (ETF) zijn financiële instrumenten die een onderliggende index nauwgezet opvolgen of tracken. Zo bestaan er trackers short waarmee u kunt inspelen op een koersdaling. Daarnaast kunt u ook trackers met een hefboom vinden, waarbij een stijging van een index met 1 % wordt vertaald in een stijging van de tracker met 2 %. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Daalt de index met 1 %, dan vermindert de waarde van de tracker met een hefboom van 2 %. Wilt u winnen, dan moet u uiteraard risico’s nemen. Maak dus uw huiswerk. We wensen alle deelnemers alvast veel succes toe! (C)

Door Etienne Langerwerf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content