Terug naar windkracht 10

De economische crisis heeft de indrukwekkende omzetgroei en rendabiliteit van Vestas Wind Systems aangetast. Een trendommekeer dient zich aan na het eerste kwartaal van 2010.

Het is al even geleden dat we Vestas Wind Systems als kooptip gaven bij onze sectoranalyse over windenergie (zie Cash nr. 26 van 2009). Onze tip was tot nog toe met een verlies van bijna 20 % geen succes en dat is ook niet verwonderlijk gezien de moeilijke economische omstandigheden die het bedrijf moest trotseren. De markt ging ervan uit dat Vestas nog een omzetstijging zou kunnen realiseren, maar dan wel ten koste van de marges. De omzet nam het afgelopen jaar toe met 10 % en de ebit-marge nam toe. Ook de nettowinst ging erop vooruit, maar voor het huidige boekjaar verwachten we wegens het forse investeringsprogramma toch een lagere winst.

Eerste kwartaal

De omzet is er in het eerste kwartaal met 32 % op achteruitgegaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzetterugval moeten we echter relativeren, want we merken aan het orderboek dat de markt opnieuw aantrekt. Vestas ontving voor 1,3 miljard of 1258 MW aan orders. In het eerste kwartaal van vorig jaar was dat quasi niets. De grootte van het orderboek bedraagt bovendien nu al bijna de helft van het orderboek over het hele boekjaar 2009. Eind april kon Vestas ons bovendien melden dat het orderboek op een maand tijd opnieuw sterk was gegroeid, tot 2014 MW.

We maken ons sterk dat Vestas dit jaar minstens 7 miljard omzet zal boeken en gaan ervan uit dat ook de ebit-marges in de komende kwartalen zullen toenemen. Vestas biedt in 2010 al minder korting op zijn windturbines, een effect dat zich in 2011 zal doorzetten dankzij de toename aan bestellingen en het nieuwe V112-platform. Dat heeft een capaciteit van 3 MW en kan ook worden ingezet in offshorewindparken. Het management zelf kijkt optimistisch naar het huidige boekjaar en dat merken we aan de personeelsbezetting en het ambitieuze investeringsprogramma. Vestas zal naar aanleiding van het marktmomentum en het goed gevulde orderboek al zijn personeel in de Verenigde Staten aan het werk zetten. Er zal ook sterk geïnvesteerd worden in een onderhoudscentrum in Colorado, gecombineerd met de lancering van de nieuwe V112-turbine eind augustus. Dat zorgt voor een toename van het investeringsprogramma met 400 miljoen euro tot 1 miljard euro.

De belangrijkste risicofactor van Vestas ligt nog altijd in de schuldfinancieringsmarkt. Toch is er daar beterschap merkbaar, met meer beschikbaar kapitaal en een terugval van de leningmarges. De totale leningkost is gedaald van 7 % in 2009 tot 5,5 % in de komende maanden. Dat is een belangrijke ondersteuningsfactor voor de ontwikkeling van windparken en stimuleert nieuwe orders, aangezien de sector heel kapitaalintensief is.

Advies

Vestas blijft het wereldwijde nummer één en heeft naar onze mening dit jaar ruimte om positief te verrassen. Vestas is uitstekend geplaatst om optimaal te profiteren van de sterke groei in de Verenigde Staten en dat kan zich vertalen in een hoger dan verwachte omzet. We verwachten dat de winstgevendheid dit jaar iets lager zal liggen dan in het afgelopen boekjaar, wegens het zware investeringsprogramma. Toch gaan we nog altijd uit van een winst van 2,35 euro per aandeel voor 2010 en van 3,10 voor 2011. Vestas noteert dus aan 16,5 keer de verwachte winst voor 2010 en 12 keer die van 2011. We blijven koper, met een eerste koersdoel van 388 Noorse kroon (49,5 euro op de beurs van Frankfurt). (C)

Door ken van weyenberg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content