telex Wereld

India. In het tweede kwartaal van 2010 is het Indiase bruto binnenlands product (bbp) jaar op jaar gestegen met 8,8 procent. Dat is de sterkste groei in 2,5 jaar. De verwerkende nijverheid klom met 12,4 procent, de bouw met 7,5 procent en de mijnbouw met 8,9 procent. De prognoses voor het jongste kwartaal zijn minder gunstig, te meer omdat de industriële productie in juni jaar op jaar met ‘slechts’ 7,1 procent toenam, terwijl ze er de negen maanden daarvoor telkens met meer dan 10 procent op vooruitging.

China. Catherine Ashton, de chef Buitenland van de Europese Unie, heeft er in een gesprek met premier Wen Jiabao op aangedrongen dat China werk maakt van maatregelen tegen discriminatie van westerse bedrijven. Ze vroeg hem ook loyaal mee te werken aan de VN-sancties tegen Iran. Gevreesd wordt dat China, op zoek naar olieleveranciers, de commer-ciële leemte invult die Europese en Amerikaanse bedrijven daar hebben achtergelaten. Ashton kreeg ook gezelschap van de Europese commissaris voor Belastingen en Douane Algirdas Semeta. Die kwam in Sjanghai controleren of China zich niet te zeer bezondigt aan het vervaardigen van namaakproducten.

Midden-Oosten. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas hebben onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hun vredesgesprekken hervat. Ze streven naar een tweestatenoplossing waarvoor ze allebei “pijnlijke toegevingen” zeggen te moeten doen. Abbas herhaalde de eis dat Israël onmiddellijk stopt met zijn blokkade van Gaza en met de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Op 14 en 15 september komen beiden opnieuw samen.

Australië. De ontslagnemende Australische premier Julia Gillard vormt met haar Labor-partij dan toch een minderheidsregering. Ze krijgt de steun van de twee onafhankelijke parlementsleden Tony Windsor en Robb Oakeshott en komt zo aan 76 van de 150 zetels in het parlement. Het is voor het eerst sinds 1940 dat Australië een meerderheidskabinet krijgt. Bij de verkiezingen van 21 augustus haalde Labor noch de Liberaal-Nationale Coalitie van Tony Abbott een volstrekte meerderheid.

Openbaar vervoer. Het onderhoudspersoneel, de bestuurders en de loketbedienden van de Londense Underground zijn dinsdagochtend gestart met een 24 urenstaking. De Londense vervoersmaatschappij TfL wil 800 banen schrappen. Dagelijks maken 3,5 miljoen Londenaars gebruik van de metro.

Kernenergie. De Duitse regering van Angela Merkel verlengt de looptijden van de zeventien Duitse kerncentrales met acht tot veertien jaar. Duitsland volgt daarmee een algemene trend. Wereldwijd worden zelfs 54 nieuwe centrales gebouwd. Het voornaamste argument is dat bij de opwekking van kernenergie geen CO2 wordt uitgestoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content