TELENET (2)

Juridische “bom” ?

Ironisch is dat het optreden van Iverlek (toch één van de partners van Telenet) het exclusieve karakter van de kabellicenties, die de overheid aan 18 kabelintercommunales in Vlaanderen toekende, onhoudbaar maakt. Volgens sommigen wordt hiermee een juridische “bom” gelegd onder het broze samenwerkingsverband van Telenet. “In theorie kunnen we nu ook een vergunning aanvragen voor andere kabelregio’s in Vlaanderen,” liet Peter Reinaertz begin dit jaar al in Trends weten.

Op 5 augustus 497 voegde hij de daad bij het woord. In een brief aan minister van Media Eric Van Rompuy (CVP) diende Radio Public de aanvraag in om ook in de deelgebieden Wijgmaal, Wilsele en Haasrode waar Iverlek actief is met kabeltv-distributie van start te kunnen gaan. “Wij sluiten niet uit dat ook andere gebieden in Vlaanderen onze interesse zouden kunnen wegdragen,” dixit Peter Reinartz.

Eind mei sleepte het Leuvense kabelbedrijf ook een vergunning bij het regelgevende BIPT in de wacht om niet-gereserveerde telecomdiensten (dat wil zeggen : alles behalve spraaktelefonie) op zijn kabelnet te kunnen aanbieden. Internet op de kabel wordt vanaf september de eerste dienst in dit kader. De abonnementsprijs : 1350 frank per maand (exclusief 500 frank voor de huurprijs van de modem). Een initiatief waarmee Radio Public in het onmiddellijke vaarwater komt van Telenet.

Bij Telenet zélf worden de Leuvense gesprekken enigszins genuanceerd. “Er zijn inderdaad contacten met Radio Public,” zegt directeur communicatie Fons Van Dyck. “Maar dan vooral voor het Brusselse dossier ( nvdr – waar Radio Public in een aantal deelgebieden tv-signalen verdeelt). Brussel is voor ons de eerste bekommernis. En we praten daar trouwens met diverse partners, waaronder ook WorldCom en Brutélé.”

Maar dat Telenet verveeld zit met de Leuvense kabelkwestie, lijdt geen twijfel. Radio Public is een 100 %-dochter van United & Philips Communications ( UPC), een in ’94 opgerichte joint venture tussen het Nederlandse Philips en de Amerikaanse kabeloperator United International Holdings Inc. UPC is actief in 14 Europese landen en telt zo’n 2,3 miljoen kabelabonnees. Zo’n concurrent heeft de Vlaamse kabeloperator wellicht liever kwijt dan rijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content