Telecom weer op koers

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Eerst een ware gekte, toen een forse correctie in de telecomaandelen. Nu kunnen we eindelijk weer gewoon doen.

Onlangs nog deden de gigantische bedragen die operatoren vooral in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moesten neertellen voor de UMTS-licenties (mobilofonie van de derde generatie) de koersen geen deugd. Maar de correctie is overdreven, vinden nogal wat analisten. Het tij kan keren nu het stof rond de UMTS-veilingen gaat liggen. Beleggers kunnen de aandacht weer toespitsen op het groeiverhaal in telecomland en de strategieën van de hoofdrolspelers.

Beurshuis Williams de Broë, een Britse BBL-dochter, nam er vijf onder de loep. De vier grootste voormalige monopolisten: British Telecom, Deutsche Telekom, France Télécom en het Spaanse Telefónica, en de grootste Europese speler in mobiele telefonie: het Britse Vodafone.

Sinds maart zijn de beursprestaties van deze aandelen teleurstellend te noemen. Telefónica kon de schade beperken tot 24%, maar Deutsche Telekom verloor 58% van zijn beurswaarde. “De markt had eerst overdreven, maar onder meer door het beperkte aantal verhandelbare aandelen was de afstraffing ook te fors,” zegt Nigel Hawkins van Williams de Broë. De inzinking biedt de koersen tegelijk ook ruimte om te stijgen. De sector zal herstellen, al zal het tijd vergen, ook omdat de ex-monopolisten zware concurrentie ondervinden op de thuismarkt. In het consolidatieproces dat op de Europese telecommarkt bezig is, zou het voor de aandeelhouders van deze bedrijven een grote ontgoocheling zijn als deze vijf daarin geen hoofdrol kunnen spelen.

Williams de Broë selecteerde uit het vijftal twee protagonisten waar beleggers de komende jaren het meeste plezier aan kunnen beleven: Vodafone en Telefónica (zie kaders).

Een herhaling van de telecomgekte zoals die tot maart op de beurzen heerste, is zo goed als ondenkbaar. Vanwege hun gewicht in de Europese beursindices kunnen deze aandelen echter niet ontbreken in de portefeuilles van de institutionele beleggers. Meer koersondersteuning wordt geboden door het groeipotentieel van de sector. De telecommarkt was in 1999 al 36.000 miljard frank waard, en zou tot 2002 jaarlijks 10% aandikken. Veel is de danken aan de boom in mobiele telefonie, waar de jaarlijkse groei 20% zou bedragen. Tegen 2002 zou de Europese telecommarkt groter zijn dan die van de Verenigde Staten en 28% van de wereldmarkt uitmaken.

DAAN KILLEMAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content