Telecom en internet blijven groeisectoren
De snelste groeiers zitten in de telecom- en internetsector. Dat blijkt uit de Fast50 Benelux, een jaarlijkse lijst van de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven. Daaronder vinden we acht Belgische ondernemingen.
Of een van Belgische deelnemers het snelst groeiende bedrijf van de afgelopen vijf jaar in de Benelux is, weten we op 11 oktober. Dan maakt Deloitte de rangorde van de Fast50 bekend tijdens een gala-evenement in Den Haag. Het zakelijkadviesbureau organiseert al jaren het initiatief in verschillende landen. De jonge bedrijven worden gerangschikt volgens de procentuele omzetgroei. De percentages zijn vaak enorm hoog. Het Nederlandse Voiceworks, de vorige winnaar, was in vijf jaar tijd liefst 2768 procent gegroeid. Naast de leeftijd van het bedrijf en een minimumomzet, is de belangrijkste voorwaarde dat de bedrijven een eigen technologie in de markt zetten.
In Nederland heeft Fast50 al een langere voorgeschiedenis, wat ook het Nederlandse overwicht in de lijst verklaart. Pas sinds 2009 nemen Belgische bedrijven deel aan het initiatief. De sociaalnetwerksite Netlog, nu Massive Media, kaapte toen wel direct de hoofdprijs weg. Nu staan er acht bedrijven in de lijst, twee meer dan vorig jaar.
Er is ook de Rising Star, waarvoor een jury beloftevolle starters selecteert. Bij de twaalf kandidaten zitten vier Belgen: Basalte, Ovizio Imaging Systems, Softkinetic en Woorank.
We stellen de acht geselecteerde bedrijven voor de Fast50 voor.
DAUVISTER
OMZET 2011: 11 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 30
OPGERICHT IN: 2007
DAGELIJKSE LEIDING: Stéphane Dauvister (oprichter) en Yves Warnant
Dauvister legt zich toe op hernieuwbare energie, isolatie en verwarmingssystemen met bijvoorbeeld warmtepompen. Een belangrijke activiteit van het bedrijf uit Stavelot is de installatie van zonnepanelen. “Daarvoor hebben we een systeem ontwikkeld waarmee de panelen ook op platte daken kunnen worden geïnstalleerd”, vertelt Yves Warnant. “We bieden ook een softwareportaal aan waarmee klanten het verbruik en de productie van hun elektriciteit kunnen monitoren.” Oprichter Stéphane Dauvister was eerst arbeider bij een verwarmingsinstallateur tot hij besloot zelf ondernemer te worden. Hij is ook genomineerd voor Grand Prix Wallon de l’Entrepreneuriat, een onderscheiding voor ondernemers uit het Waals Gewest.
GEOSEA
OMZET 2011: 145 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 250
OPGERICHT IN: 2005
DAGELIJKSE LEIDING: Luc Vandenbulcke
GeoSea uit Zwijndrecht is een dochter van de waterbouwgroep DEME. De dochteronderneming wordt ingeschakeld voor de bouw van installaties voor de kust of verder in de zee. Het gaat onder meer om boorplatformen en windturbines. GeoSea is dit jaar ook uitgeroepen tot Trends Gazellen Ambassadeur. Recentelijk nam het een nieuw schip, de Innovation 1, in dienst waarmee het ook bij ruw weer kan doorwerken. “Olie en gas, ertsen, energie en offshorewerken, dat is de toekomst”, zei DEME-topman Alain Bernard onlangs in Trends. “Nu zijn olie, gas en wind goed voor 30 procent van de omzet: over tien jaar is dat verdubbeld.”
Nomadesk
OMZET 2011: 800.000 euro
AANTAL WERKNEMERS: ongeveer 25
OPGERICHT IN: 2004
DAGELIJKSE LEIDING: Darren Trumeter
Nomadesk heeft software ontwikkeld waardoor gebruikers een soort virtuele harde schijf krijgen. Zo kunnen ze bestanden delen, synchroniseren en beveiligen. Het is een toepassing van cloudcomputing, die erg belangrijk is geworden door de opkomst van smartphones en tablets. Gebruikers willen altijd en overal aan hun bestanden kunnen. “Het bedrijf is opgericht in Deurle door Peter Geldhof, Miguel De Buf en ikzelf”, zegt Filip Tack. “Ondertussen hebben we ook een vestiging in Texas. Onder meer Gimv en BAMS Angels Fund zijn investeerders. Andere bedrijven hebben gelijkaardige technologie. Wij onderscheiden ons omdat we ook een platform aanbieden met extra beveiliging en gericht op bedrijven. Zo creëren bedrijven zelf, in een gespecialiseerd datacenter of bij een telecomoperator, hun eigen cloud.”
OpenERP
OMZET 2011: 4,8 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 170
OPGERICHT IN: 2005
DAGELIJKSE LEIDING: Fabien Pinckaers (oprichter)
OpenERP uit Waals-Brabant ontwikkelt Enterprise Resource Planning-software. Dat is een softwarepakket waarmee bedrijven in een programma zo veel mogelijk van hun bedrijfsvoering kunnen beheren: onder meer boekhouding, klantenrelaties, voorraden en projectbeheer. OpenERP geeft zijn software uit met een opensourcelicentie. Dat betekent dat de software gratis en aanpasbaar is. Het bedrijf levert extra diensten en advies. Het biedt ook een oplossing aan die het zelf host, waardoor bedrijven het pakket niet zelf hoeven te installeren en te onderhouden. Daar wordt gewerkt met een abonnementsformule. Het bedrijf richt zich vooral op kmo’s en werkt over de hele wereld samen met een vijfhonderdtal integratoren. Daardoor is het actief in een tachtigtal landen. OpenERP heeft vestigingen in België, Luxemburg, de Verenigde Staten en India. Het bedrijf is op zoek naar investeerders voor verdere expansie.
Openway Europe
OMZET 2011: 10,6 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: ongeveer 50
OPGERICHT IN: 2001
DAGELIJKSE LEIDING: Openway Europe is een onderdeel van een internationale groep die wereldwijd opereert. Wim Pardon is gedelegeerd bestuurder van de Belgische afdeling
Openway Europe (vroeger Openway Belgium) levert vanuit Brussel software en aanverwante diensten voor elektronische betalingen. Het speelt een rol achter de schermen en biedt geen terminals of bankkaarten aan. Het werkt meer op de verwerking van de transacties. “Betalingsverkeer is erg complex”, zegt Pardon. “Tussen het moment dat je ergens met de kaart betaalt en dat waarop geld van de rekening gaat, gebeuren er transacties en informatie-uitwisseling tussen aanbieders zoals Visa en MasterCard, banken, handelaren, enzovoort… Wij zorgen dat die processen correct verlopen.”
Profacts
OMZET 2011: 2,7 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 25
OPGERICHT IN: 2006
DAGELIJKSE LEIDING: oprichters Timothy Desmet en Stijn De Rammelaere
Het Oost-Vlaamse Profacts is een beetje de vreemde eend in de bijt. Marktonderzoeksbureaus duiken niet vaak op in Fast50, omdat de deelnemers een eigen technologie moeten hebben. Maar marktonderzoek is al lang niet meer een kwestie van klassieke interviews. “In de meest doorgedreven vormen van onderzoek maken we gebruik van wetenschappelijk ontwikkelde neuro-technologie”, zegt Timothy Desmet. “Bij het bekijken van een verpakking meten we bijvoorbeeld oogbewegingen. Of we analyseren onbewuste emoties via gelaatsuitdrukkingen. We hebben ook een toestel waarmee we via hersengolven proberen te achterhalen wat mensen echt ervaren en denken.” Daarnaast heeft Profacts eigen enquêtesoftware ontwikkeld die online kan worden ingevuld en ook werkt op smartphones en tablets.
Voxbone
OMZET 2011: 15,4 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 80
OPGERICHT IN: 2005
DAGELIJKSE LEIDING: oprichters Rodrigue Ullens (CEO) en François Struman
Voxbone was in de vorige editie van Fast50 de Belgische primus. Het Brusselse bedrijf heeft vestigingen in Los Angeles en San Francisco. “Voxbone verhuurt lokale telefoonnummers uit meer dan vijftig landen”, zegt marketingdirecteur Dries Plasman. “Oproepen naar die telefoonnummers worden omgezet naar een internettelefonieprotocol. Van daaruit verloopt het telefoonverkeer online via het privénetwerk van Voxbone. Klanten van Voxbone zijn onder meer Skype, iBasis, Telefónica en Deutsche Telekom. We hebben al geregeld ons model bijgesteld. In 2009 heeft Voxbone zich toegespitst op groothandel en brachten we kleinere klanten onder bij grotere. Die konden we dan beter bedienen en daardoor zijn we wereldwijd marktleider in een relatief kleine niche.”
WeePee Telecom
OMZET 2011: 1 miljoen euro
AANTAL WERKNEMERS: 11
OPGERICHT IN: 2007
DAGELIJKSE LEIDING: Joerie Van Dooren (CEO en oprichter) en Johan Meire
Als internettelefonie- en hostingspecialist heeft het Oostendse WeePee Telecom een klassiek profiel voor Fast50, waar telecombedrijven de plak zwaaien. WeePee Telecom richt zich voornamelijk op bedrijven. In het segment van de internettelefonie is het een kleine, maar volwaardige telefoonmaatschappij. Het koppelt zijn service aan traditionele telefoonnummers. Daarnaast is het ook actief in hosting. “Het gaat om meer complexe toepassingen voor grote bedrijven. Daarvoor hebben we in drie datacenters servers staan. Beide activiteiten genereren elk ongeveer de helft van de omzet”, zegt marketingverantwoordelijke Chris Demeyer. Recentelijk startte het een nieuw dochterbedrijf op dat de klassieke tv-kanalen via het internet wil aanbieden, los van een kabelabonnement.
STIJN FOCKEDEY
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier