TECHNOLOGIE. NEW ENGLANDER
Vlaamse entrepreneurs die Boston aandoen, kunnen nog lang zoeken naar een lokale FIOC-prospektor (Flanders Investment Opportunities Council). Er is er geen. Begin dit jaar verliet Luc De Brouckere (46 j.) de post om algemeen manager te worden bij het (ook in de Boston-area gelegen) techno-bedrijf Toxikon. “De zwakke leiding in Brussel is steeds mijn pijnpunt geweest, ” noemt De Brouckere als reden voor zijn vertrek. Tot overmaat van ramp werd z’n (tijdelijke) opvolger enkele maanden later ontslagen, wegens onbekwaam. De vakature is sindsdien nog niet opgevuld.
Voor Luc De Brouckere zijn die perikelen nu verleden tijd. Op z’n visitekaartje prijkt Luke de geboren en getogen Blankenbergenaar heeft zijn Amerikaanse voorliefde nooit onder stoelen of banken gestoken. Eind jaren ’70 trok hij voor het eerst naar de States meer bepaald Connecticut en ging er voor het Antwerpse Bell Telephone werken aan de System 12-telefooncentrale (Bell hoorde toen nog bij ITT).
“Ik was toen kersvers afgestudeerd burgerlijk ingenieur elektronika en had net mijn doctoraat in solid state physics in Gent op zak, ” zegt De Brouckere. Zijn job in de VS lag in de lijn van zijn studies, pure O&O. Twee jaar lang bleef hij in de VS, voldoende om er ooit terug te keren. “Ik had mijn hart aan New England verpand. “
Zijn terugkeer naar België noemt hij nu “een foute beslissing. ” In Antwerpen kwam hij terecht in de ontwikkeling van nieuwe technieken voor de produktie-afdeling. Drie jaar later lokte Fabricable hem naar Huizingen ditmaal in de funktie van marketeer. Nauwelijks één jaar later verhuisde hij naar Atea (toen nog onder de koepel van GTE). Maar toen het Duitse Siemens het bedrijf uit Herentals overnam, klonk opnieuw het vertreksein : voor de kleine telefooncentrales het labo waarin Luc aktief was bleek geen plaats meer.
Opnieuw verandering van decor, ditmaal bij de overheid FIOC. “Ik kreeg de kans om vanuit de Boston-area te opereren. ” De Brouckere mocht er als eerste Vlaamse prospektor gaan pionieren. Iets waar hij nog steeds fier op is, hoewel de omstandigheden wijzigden. “Het viel me steeds zwaarder om met een industriële ingesteldheid te werken in een niet-industrieel kader, ” zei hij begin dit jaar aan Trends.
Op 1 januari 1995 werd Toxikon, gespecializeerd in milieumetingen en toxikologisch onderzoek, zijn nieuwe werkkring. “Het bedrijf was voordien één van mijn klanten, ” aldus De Brouckere. In ’90 hielp hij Toxikon aan een vestiging in Haasrode. Toeval of niet : Jos Bollen ook een ex-FIOC’er is er algemeen manager. Al vrij vroeg kocht Toxikon in het Leuvense extra percelen aan. Het wil daar nu in de nabije toekomst gebouwen neerpoten voor zijn toxikologische en milieu-aktiviteiten. Daarmee zal het huidige vijftiental werknemers over pakweg drie jaar uitgebreid worden tot 80 à 100. “Eenmaal Toxikon zich in een bepaald land engageert, dan blijft het er, ” verzekert de New Englander. Zijn reflex als FIOC-pionier blijft intakt.
LUC DE BROUCKERE (TOXIKON)Vlaams pionier in de VS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier