’t Zwart Schaap

Smakelijk en gezellig eten in een idyllische hoeve.

’t Zwart Schaap is een bijzonder adresje om familie of vrienden mee uit te nemen. De eerste keer is het wat zoeken tussen de groene heuvels van het schilderachtige Pajottenland. ’t Zwart Schaap – dat zichzelf als een ’tafelhouderij’ bestempelt – heeft zijn onderkomen in een oude hoeve. Gegeten wordt er in de centrale schuur – waar vroeger de boerenwagens stonden en het hooi lag – en ’s zomers ook in de tuin. De open keuken bevindt zich in een hoek van de schuur, naast de aardappelkelder.

Aan het fornuis staat Lode Dalle. Hij deed koksschool, kreeg een eersteklas opleiding bij Michel in Groot-Bijgaarden en trok daarna naar de Elzas. Lode eerbiedigt de natuur en kiest zoveel mogelijk voor bioproducten. Hij gaat met kennis en toewijding tewerk en laat zich niet opjutten. In de hoeve heerst een landelijk-huiselijke sfeer: het gekletter van de pannen vermengt zich met het geroezemoes van de gasten.

Christa Heremans, de vrouw des huizes, slaat aan de tafels een gemoedelijke babbel. Nieuwkomers worden ingewijd: Christa vertelt dat zij Lode naar de Elzas volgde, waar ze mocht meehelpen in de keuken. Tijdens wandelingen ontdekten ze er enkele landelijke herbergen. Zo groeide de idee om in België een ‘restaurant zonder wegwijzers’ te openen, een plaats waar ook mensen met kinderen welkom zijn.

Onze tafel bevond zich op de vroegere hooizolder. De beknopte spijskaart vermeldt gepersonaliseerde bereidingen. Het gebruik van eersteklas producten en royale porties rechtvaardigen de prijzen.

Onze keuze viel op een fris slaatje van paardebloemblad, raketkruid, scheuten, rauwe erwtjes, broccoli, geroosterde granen en pitten en sneetjes gerookte eendenborst, dit alles op smaak gebracht met honingvinaigrette (350 frank) en mini-ananas gevuld met noordzeegarnalen, reepjes prei en wortel in kurkumamayonaise (390 frank). Hoofdgerechten waren: op het vel gebraden harder met een mengeling van gebakken groenten en sierlijk uitgesneden hoedjes van champignons in een rinse sjalottensaus (820 frank) en het sappige vlees van rosé gebraden lamskroon met aardappelgratin en een vormtaartje van gestoofde spinazie en zuiderse groenten (850 frank). Het glas werd gevuld met de voorbeeldige Spaanse huiswijn (500 frank per fles). Wie iets anders wil, moet zelf een fles halen op de buffetkast. Deze smakelijke maaltijd werd afgesloten met bavarois van chocolade en kokos in vanillesaus met chocoladetranen (180 frank). Wij gingen tevreden weer de natuur in.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content