’t Bourgoensche Cruyce

’t Bourgoensche Cruyce vernieuwde keuken en inrichting: het unieke uitzicht bleef.

Een van de mooiste plekjes van Brugge is de Rozenhoedkaai met links de houten gevel van restaurant ’t Bourgoensche Cruyce en rechts de façade van Duc de Bourgogne. Het plaatje werd lang door Sabena gebruikt in reclamecampagnes, met de slagan: Visit Belgium, Fly Sabena.

’t Bourgoensche Cruyce wordt geleid door Yves Deflandres, die samen met zijn vrouw Isabelle en schoonmoeder Thérèse Grobet-Van De Vijver ook het beheer heeft over het befaamde Brugse restaurant Duc de Bourgogne en drie Brusselse zaken ( Witte Roos op de Grote Markt, hotel St. Michel en La Brouette).

In de keuken van ’t Bourgoensche Cruyce staan twee jonge chef-koks: Mike Deville en Christian De Puydt, die bij Ducasse in Frankrijk in de leer ging. Behalve de keuken kreeg ook het interieur van de twee eetzalen recentelijk een opknapbeurt. Sfeerbrengers zijn de kasten met oude boeken en zilverwerk, donkere houten plafondbalken, gordijnen met bloemmotieven, hemelsblauw tafellinnen en stoelen bekleed met leer en versierd met vergulde knoppen. Wie bleef, is maître d’hôtel Jean Fauvart: hij staat twintig jaar tussen de tafels.

Wij kwamen op een doordeweekse avond en genoten van het uitzicht over het kabbelende water. ’t Bourgoensche Cruyce werkt met een menuformule waarbij men voor 1900 frank kan kiezen uit een achttal voor- en hoofdgerechten (kiest men slechts één gerecht, dan betaalt men 1100 frank). De formule valt in de smaak: men weet waar men begint en eindigt. Een brede selectie oude- en nieuwe-wereldwijnen begeleidt het menu.

Op aanraden van de zaalmeester ging de kurk van een Estate Isolation, Ridge Shiraz, 1997 Frankland Rover Region: een volle en aardse wijn met zwarte peper, braambessen en kruiden in het boeket (1750 frank en dat is, de aankoopprijs in acht genomen, te duur!). In het bord kwam een frisse en correcte notensla met mimosa van groenten, aangemaakt met azijnsausje met oude sherry. Ook waren er gebakken langoustinetaartjes: een delicatesse van de bovenste plank met fettucini van spinazie en tuinbonen in een saus van gevogeltebouillon opgeklopt met Isignyboter (supplement 400 frank). Hoofdgerechten waren: kalfsribstuk met dragonsaus, verse deegwaren en jonge groenten en, als tweede gerecht, het in plakjes gesneden vlees van duif uit Bresse met puree-aardappelen, erwten, tuinbonen en met boter opgeklopt braadvocht. Beide gerechten brachten verrukking. In plaats van een zoet nagerecht kozen wij voor een assortiment hoevekazen en een slaatje met noten en druiven.

pieter van doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content