Symbiose tussen een starter en een groot bedrijf
De Antwerpse starter Bao Living ontwikkelde een revolutionaire milieu- en budgetvriendelijke residentiële bouwoplossing. Het vermarkt dat product in een samenwerking met vanhout.pro, een dochterbedrijf van Groep Van Roey. Beide partijen winnen erbij.
Toestellen, leidingen, kabels en contactpunten voor verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica. De Slimme Aanpasbare Module (SAM) van Bao Living concentreert al die nutsvoorzieningen in één vooraf gemonteerd meubelpakket. Het ontwerp gebeurt aan de hand van twintig kastmodules. Die kunnen via eigen ontwikkelde 3D-software op maat van de klant worden geconfigureerd en gecombineerd, vertelt Benjamin Eysermans, samen met Axel van der Donk de oprichter van Bao Living. “De voordelen zijn onder meer een sneller bouwproces van appartementen en een grotere bewoonbare oppervlakte, omdat SAM binnenmuren overbodig maakt en vervangt. We mikken daarmee op projectontwikkelaars, de b2b-markt dus.”
Een tweede mening van een ervaren partij brengt starters weer met beide voeten op de grond
Omdat de modules in een geautomatiseerde fabriek worden geconstrueerd, verminderen ze ook het bouwafval en zijn ze tot 30 procent goedkoper dan de traditionele constructie ter plaatse. Voor de productie ging de start-up in zee met vanhout.pro, een dochteronderneming van Groep Van Roey. “Na enkele gesprekken bleek dat wij op dezelfde golflengte zitten. We geloven allebei dat betaalbaar en duurzaam bouwen almaar belangrijker wordt”, zegt Geert Verachtert, directeur strategie en business development bij Groep Van Roey. “Wij besloten met vanhout.pro een minderheidsparticipatie in Bao Living te nemen en de productie op een kostenefficiënte manier te ondersteunen. We geven ook advies, tasten samen de markt af en stellen ons partnernetwerk open. We creëren samen waarde op niveau van dat netwerk. Dat is de kracht van onze complementaire samenwerking: we bevorderen er de groei mee van zowel hun als onze onderneming. Een perfecte symbiose.”
Ervaren partner
De samenwerking tussen Bao Living en vanhout.pro ontstond na een gesprek met de Confederatie Bouw, de beroepsorganisatie voor de bouwsector in Vlaanderen. “We hadden als start-up behoefte aan een strategische samenwerking met een groter bedrijf om twee redenen”, verduidelijkt Benjamin Eysermans. “De eerste: kapitaal. De ontwikkeling van ons product nam meer dan twee jaar in beslag. Die hele tijd werkten we als oprichters zonder enige vorm van vergoeding. We klusten ‘s avonds en in het weekend bij in de bouwsector en de horeca om een inkomen te hebben: dat werd onhoudbaar, zowel professioneel als privé.”
Daarnaast verlangde Bao Living ook naar een ervaren sectorpartner. Iemand die hen wijst op mogelijke valkuilen, en hen mee begeleidt bij beslissingen rond de bedrijfsstructuur, investeringen of overnames. Benjamin Eysermans: “Ook niet onbelangrijk: met een grote ondernemingsgroep achter ons wordt ons product meteen een stuk serieuzer genomen. In het begin kregen we heel moeilijk gehoor bij potentiële klanten. Dat is nu allemaal veel makkelijker geworden.”
Mee door de minderheidsparticipatie die vanhout.pro nam, haalde Bao Living vorig jaar 300.000 euro op om de modules verder te ontwikkelen. Het product is klaar voor de markt en het bedrijf opende een showroom in Turnhout. “We bekijken momenteel met Van Roey Vastgoed, de vastgoedafdeling van onze groep, hoe we de innovatie van Bao Living ook in ons eigen vastgoed kunnen incorporeren”, zegt Geert Verachtert.
Maar de samenwerking is veel meer dan een financiële en productionele overeenkomst: samenwerken met start-ups is voor een groter bedrijf ook een ideale manier om nieuwe technologie in de eigen processen te injecteren. “Tegelijk willen we de starter in dit proces niet versmachten”, zegt Geert Verachtert. “Dat zou nefast zijn. We streven ernaar een faciliterend kader te bieden, waarin jong talent kan blijven ondernemen op een wendbare manier. Alleen zo blijft de kracht van Bao Living behouden, en garanderen we dat de onderneming blijft doen waar ze goed in is: innoveren.”
Leerschool
Een van de belangrijkste zaken die Bao Living uit de samenwerking met vanhout.pro heeft geleerd, is dat technologie op zich niet zaligmakend is. Benjamin Eysermans: “Wij focusten in het begin wat te veel op technologie en innovatie. Onze ervaren partner heeft ons doen inzien dat een product eerst vanaf de basis stevig en doordacht moet zijn, en dat het technologische aspect pas daarna komt. We waren ons aanvankelijk een beetje voorbij aan het hollen. Een tweede mening van een ervaren partij brengt starters wanneer nodig weer met beide voeten op de grond. De balans tussen enthousiasme en gerichtheid hebben we ondertussen gevonden.”
SAM wordt op verschillende Belgische werven ingezet. Sinds mei 2019 werden in Vlaanderen drie residentiële gebouwen met het systeem opgeleverd. Meer dan twintig nieuwe bouwprojecten bevinden zich in de ontwerpfase, waaronder enkele grote realisaties met 30 tot 50 SAM-units. “De bedoeling is de komende jaren ook naar Nederland te trekken”, zegt Benjamin Eysermans. “De toekomst ziet er veelbelovend uit. De samenwerking en het mentorschap met een groter bedrijf kan ik elke starter aanbevelen.”
Tip voor succesvolle samenwerking
“Bepaal vooraf met alle oprichters van de start-up wat je met een samenwerking wilt bereiken”, zegt Benjamin Eysermans. “Wil je helemaal onder de vleugels van een ervaren partij terechtkomen, of wil je nog zelf beslissingen nemen? Dat is de meest cruciale vraag. Die bepaalt de toekomst: in welke structuur je onderneming doorgaat en hoe groot je autonomie wordt of blijft. Daarna is het minstens even belangrijk te bekijken of de motivaties en de cultuur van de grotere partij overeenstemmen met wat jij wilt en waar je naartoe wilt. Zonder die match lukt het niet.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier