Surfen met de browser van Google

Sinds een paar dagen kunt u Chrome downloaden, de nieuwe browser van Google. Wij legden deze concurrent van Internet Explorer eens op de rooster.

Downloaden. Vanop de homepage van Google kunt u Chrome downloaden in de bètaversie (voor Windows XP en Vista). De installatie van de browser is in een wip gebeurd. Eens Chrome op uw pc is geïnstalleerd, stelt het programma voor om uw browsergegevens automatisch over te zetten: favorieten, geschiedenis tot zelfs de wachtwoorden toe.

Eerste gebruik en opties. Net zoals de Googlezoekmotor valt deze browser op door zijn zeer sobere stijl. Opvallend is ook dat de traditionele menubalk is verdwenen (Bestand, Bewerken, Beeld…). In het begin doet dat wel een beetje vreemd aan. Vooral wanneer u de gewoonte hebt om bijvoorbeeld veel met favorieten te werken. Die kunt u echter onmiddellijk oproepen met de sneltoets ‘Ctrl+B’. Gebruikers van Firefox of van de jongste versie van Internet Explorer zullen de navigatie met tabbladen vast en zeker als vertrouwd ervaren. Chrome biedt trouwens een handige functie wanneer u een nieuw tabblad start: deze browser maakt een lijstje met de sites die u het vaakst bezoekt en geeft die in het klein weer. Net zoals bij Internet Explorer kunt u ook door te slepen met de muis de volgorde van de tabbladen veranderen. U kunt zelfs buiten de tabbladzone slepen om te navigeren via een nieuwe pagina.

Een van de nieuwigheden van de browser is de Omnibox, de URL-balk die tegelijkertijd dienst doet als zoekvak. U kunt rechtstreeks een internetadres intikken… of trefwoorden invoeren. Als u dan drukt op ‘Enter’ ziet u meteen de resultaten van de zoekmotor, die u overigens kunt kiezen in de opties. Van tijdsbesparing gesproken!

Nog een handigheidje: de privénavigatie. Die zit ook al in Internet Explorer en maakt het mogelijk om te surfen zonder dat u daar een spoor van achterlaat op de pc. Deze ‘incognitomodus’ kunt u activeren met de sneltoets ‘Shift+Ctrl+N’.

De geschiedenis van uw surfbezigheden, ten slotte, is uitermate compleet en handig in gebruik: door een zeer precieze rangschikking per dag en per uur kunt u gemakkelijk een eerder bezochte site terugvinden. Er is trouwens ook een zoekmotor gekoppeld aan de geschiedenis. En iedereen weet hoe doeltreffend Google kan zoeken.

Wat vinden de experts? Een van de punten waar de Googlebrowser graag mee uitpakt, is zijn prestatie: de browser wil absoluut gezien worden als sneller dan de concurrenten. En inderdaad, volgens de gespecialiseerde site 01Net die de nieuwe browser heeft kunnen testen, “is Chrome gemiddeld 30 % sneller dan Firefox 3 bij het opstarten en het tegelijkertijd openen van acht sites, die speciaal werden geselecteerd om hun loodzware startpagina”. Uiteraard kan deze ‘bètaversie’ nog sterk worden verbeterd. Tal van beveiligingsspecialisten hebben trouwens al een aantal veiligheidsupdates gerealiseerd.

Onze mening. Chrome biedt een interessant alternatief voor de bestaande browsers. De nieuwkomer is geen pottenbreker maar omvat toch een aantal handige functies. Pluspunt is wel dat hij tijd bespaart en zeer doeltreffend is. De sobere look vergt wat aanpassing, maar gebruikers zijn er doorgaans snel mee weg. Chrome installeren en proberen, is vast en zeker de moeite waard. (T)

Door Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content