Stevige fundamenten!

De bagger- en bouwgroep CFE hield opvallend goed stand en ook het orderboek in de baggersector bleef overeind. Het aandeel wordt door de markt nog niet op zijn waarde geschat. De baggeractiviteiten op zich zijn al de huidige koers waard.

Aannemersmaatschappij CFE is een groep met in essentie twee polen, een bouw- en een baggerafdeling. Sinds jaar en dag is de pool baggerwerken overheersend voor de resultatenrekening. Die pool omhelst het belang van 50 % in DEME. Die fusiemaatschappij vormt samen met Boskalis, Jan De Nul en Van Oord de wereldtop in de baggerindustrie. De geconsolideerde groepsomzet bedroeg vorig jaar 1,60 miljard euro. Dat is volledig in lijn met de prognose van het management bij de aankondiging van de cijfers na negen maanden. Het is wel een daling van 7,3 % tegenover 2008. De terugval in de omzet was in beide kernactiviteiten vergelijkbaar. Dat leverde een nettoresultaat – deel van de groep – op van 61,7 miljoen euro, een achteruitgang van 11,7 % ten opzichte van 2008. Per aandeel is dat een daling van 0,63 euro tot 4,71 euro. Cruciaal voor een bouw- en baggermaatschappij is de ontwikkeling van het orderboek. Daar moeten we wel duidelijk een onderscheid maken tussen de polen. Het globale orderboek lag op 1 januari 2010 13 % lager dan twaalf maanden voordien, maar bedraagt nog steeds 2,02 miljard euro, of één jaar en drie maanden omzet. De achteruitgang is hoofdzakelijk te wijten aan de bouwafdeling, waar het orderboek kromp van 1,1 miljard naar 845 miljoen euro, of -24 %. In de baggerwerken slonk het orderboek maar met 3,2 %, tot 1,06 miljard euro, ondanks het feit dat begin vorig jaar het grote Port Rashid-project in Dubai (CFE-deel 143 miljoen euro) geschrapt werd. Eind 2009 bedroeg de netto financiële schuld nog 152 miljoen euro. Het eigen vermogen klom tot 424 miljoen euro (32,6 euro per aandeel), wat een gezonde schuldgraad van 25 % oplevert. Het dividend wordt ongewijzigd gelaten op 1,20 euro per aandeel. Voor dit jaar verwacht de bedrijfstop een beperkte omzetdaling en een stabiel resultaat.

We waarderen de 50 % in DEME op minstens de huidige beurskapitalisatie. Na aftrek van de netto (financiële) schulden komen we uit op een onderwaardering van 30 %. We krijgen er de bouwactiviteiten dus bijna gratis bij. We vinden CFE dan ook een koopwaardig aandeel met een koersdoel van 46 euro voor de komende twaalf maanden. (C)

Door Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content