Stad van Commerce

Vroeger was het een schoenen- en borstelcentrum. Vandaag is de gemeente vooral bekend als thuishaven van de Vlaamse hiphopgroep ‘t Hof van Commerce. En ‘Commerce’ in Izegem is er nog in overvloed.

Eigenlijk mochten we het nog niet verklappen, maar het West-Vlaamse Izegem is de beste zakenstad van België (zie ook omslagverhaal, blz. 72). Op het eerste gezicht lijkt het een merkwaardig resultaat, omdat Izegem nog vaak wordt gezien als ‘die stad waar vroeger de schoennijverheid en de borstelindustrie floreerden’. En met vroeger verwijst men dan naar de periode tot midden de jaren zeventig. Daarna ging het bergafwaarts: er kwam concurrentie uit de lagelonenlanden, enkele buitenlandse munten devalueerden en de syndicaten onderscheidden zich door een kortzichtig en laks optreden.

Raad.

Gelukkig was de toenmalige burgemeester Nyffels vooruitziend: de man richtte in 1974 een Stedelijke Economische Raad op. Die telt vandaag 33 leden en vergadert een zestal keer per jaar. Naast plaatselijke verenigingen, politieke partijen en de Kamer voor Handel en Nijverheid regio Kortrijk-Roeselare-Tielt, hebben ook de industrie en de financiële sector er een zitje. De Stedelijke Economische Raad wordt aangesteld voor de duur van een volledige gemeentelijke legislatuur. De oorspronkelijke bedoeling van het initiatief was het patronaat en de vakbonden rond dezelfde tafel te krijgen. Inmiddels is de Raad uitgegroeid tot een belangrijk overlegorgaan. Hij informeert en adviseert, en organiseert economische manifestaties. Het bedrijfsleven en de Izegemnaar moeten er wel bij varen. Christiaan De Forche, informatieambtenaar van Izegem: “Wij willen de industrie in Izegem bevorderen en de aantrekkingskracht van de stad als handelscentrum stimuleren. Daarbij streven we naar volledige lokale terwerkstelling.”

Via de Raad is er een gezonde interactie ontstaan tussen de bedrijfsleiders en lokale bewindslui. De overheid wil op de hoogte blijven van wat er leeft bij de managers, en relevante politieke beslissingen kunnen op de juiste manier doorsijpelen naar het bedrijfsleven. De Forche: “De bedrijven zitten vaak met dezelfde vragen en problemen. Door overleg te plegen en naar elkaar te luisteren, kunnen ze gemeenschappelijke signalen naar de Raad doorsturen. Een vaak gehoorde klacht is bijvoorbeeld dat de bedrijfsleiders verdwalen in de wirwar van wetten en regels. Nu geven we gratis advies over de administratieve en fiscale aspecten van de plaatselijke regelgeving.”

Postkantoor.

De resultaten die de Raad boekt, zijn zelden spectaculair, maar dat hoeft niet. Wat telt is dat de oplossingen duurzaam en efficiënt zijn. Ooit kwam het vroege sluitingsuur van het plaatselijke postkantoor ter discussie. Bedrijven die in de namiddag hun buitengaande biefwisseling wilden afleveren, stonden vaak voor een gesloten deur. Na overleg besloot de gemeente de post een uurtje langer open te laten en een drive-in-brievenbus te installeren.

w.c.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content