Spoedig herstel

“We waren lange tijd negatief over China, maar de laatste tijd ben ik positiever geworden”, zegt Suranjan Mukherjee, de beheerder van het fonds Asian Special Situations van Fidelity.

De Aziatische beursmarkten liepen de voorbije kwartalen leeg. Vooral westerse beleggers trokken zich terug door de zwakke koersprestaties. Zelfs voor een fonds met vier Morningstar-sterren als Fidelity Funds – Asian Special Situations bedroeg het gemiddelde jaarrendement in de afgelopen drie jaar slechts 2,2 procent. “Het sentiment over de regio blijft negatief”, zegt fondsbeheerder Suranjan Mukherjee.

“Nochtans groeit de winst in Azië voor het eerst in twee jaar sneller dan in de ontwikkelde landen. Maar het is nog te vroeg om te weten of die trend zich op lange termijn doorzet.” Volgens Mukherjee zijn de fundamenten op het continent verbeterd en ogen de waarderingen bijzonder aantrekkelijk. “We zitten in een heel interessante fase voor een dynamisch beheer dat zich richt op de fundamentele selectie van aandelen.”

Trager groeien

“Nu vinden we de mooiste kansen in China, Zuid-Korea, Singapore en Taiwan. We waren lange tijd negatief over China, maar ik ben positiever geworden. De overheid neemt de juiste maatregelen om de financiële sector te saneren. Ik verwacht geen harde landing van de Chinese economie, maar het staat wel vast dat het groeiritme zal vertragen tot 5 à 6 procent. De markt zal de neiging hebben om vooruit te lopen op het goede nieuws.”

Suranjan Mukherjee blijft pessimistisch over de Chinese financiële waarden. Hij verwacht dat de rentabiliteit op het eigen vermogen zal dalen van 20 tot 13 à 15 procent. Dat is onder meer te wijten aan de grotere concurrentie bij het aantrekken van deposito’s, de verwachte verhoging van de provisies en de behoeften aan kapitaal, die bepaalde instellingen ertoe zullen dwingen een kapitaalverhoging door te voeren.

Op sectorniveau wijkt Mukherjee niet ver af van zijn referentie-index. Hij heeft vooral aandacht voor de ontwikkeling van de consumptie in Azië. “Die regio biedt mooie beleggingskansen. In veel segmenten van de technologiesector, zoals de toegang tot internet of de instapsmartphones, is de penetratie nog heel beperkt”, aldus Mukherjee. Groepen zoals Samsung, Taiwan Semiconductors en Tencent Holdings zijn de belangrijkste posities in de portefeuille van het fonds.

Verandering in beheerstijl

De analisten van Morningstar geven een neutrale rating aan Fidelity Funds – Asian Special Situations. Ze wijzen erop dat Suranjan Mukherjee het beheer van het fonds pas midden 2012 heeft overgenomen. “Die personeelswissel ging gepaard met een verandering in beheerstijl, die nu meer gericht is op de selectie van waarden dan op afwijkingen ten opzichte van de benchmark.”

Fidelity Funds – Asian Special Situations ISIN-code: LU0413542167

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content